09/11/11 19:06
(http://www.klassa.bg/)

"Булгартрансгаз" търси фирми за строеж на три газопровода

Държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ е обявил три обществени поръчки за пет дни, за общо 21,1 млн. евро, става ясно от корпоративната страница на компанията. Търговете са за избор на проектант и строител на газопроводите до Силистра, Козлодуй и Оряхово, както и за изграждането на газовата връзка между България и Румъния между Русе и Гюргево.
„Булгартрансгаз“ планира да даде за строежа на газопровода до Козлодуй и Оряхово 12,5 млн. евро, като се очаква тръбата да бъде завършена в рамките на една година. По проект новото газово отклонение трябва да започва от района на газохранилището Чирен и да доставя газ на потребителите в района на двата дунавски града. Цялата стойност на съоръжението се изчислява на близо 14,5 млн. евро, като част от средствата са заем от Международния фонд „Козлодуй“, който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие.
80-километров газопровод трябва да бъде изграден и до Силистра, като за него „Булгартрансгаз“ планира да похарчи около 1,4 млн. евро, съдейки по гаранцията за участие, която е 70 хил. евро. Очаква се съоръжението да бъде готово една година след старта на строителството му. За газопровода също има отпуснати средства от Международния фонд „Козлодуй“, като цялата стойност на проекта е 14,5 млн. евро.
Третата поръчка на „Булгартрансгаз“ е за изграждане на газова връзка между Русе и Гюргево, която включва прокопаване на трасе под река Дунав. Съоръжението се строи съвместно с румънския оператор „Трансгаз“, като пуснатата обществена поръчка е за 7,2 млн. евро. За нея Европейският фонд за възстановяване отпусна 8,9 млн. евро, а стойността на целия проект е 23,8 млн. евро, обясняват от „Булгартрансгаз“.
От оператора са прекратили обявена обществена поръчка за рехабилитация и модернизация на компресорните станции „Странджа“, „Петрич“, „Лозенец“ и „Ихтиман“, от които зависят доставките на природен газ за Гърция, Турция и Македония. Изпълнението й бе възложено от бившия директор на дружеството Иван Дреновички, който малко след обявяването й бе отстранен от длъжност.


„Булгаргаз“ поиска с 14% по-скъп газ от октомври

Природният газ да поскъпне с 13,86%, поиска в петък държавната „Булгаргаз“. Ако това стане факт, то от 1 октомври синьото гориво у нас ще се увеличи със 77,22 лв. за 1000 куб. м, и ще струва по 634,44 лв. за хиляда кубика. От компанията аргументират увеличението с по-високите цени в последните месеци на мазута и газьола по световните пазари. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев вече заяви, че не очаква поскъпване на горивото с над 10%. Ако повишението на цената е до 5 на сто, то няма да има промяна в цените на топлоенергията.
Междувременно енергийният министър Трайчо Трайков приветства идеята за ЕК за засилване на комуникацията при сигурността на енергийните доставки. Според него газовата криза през 2009 г. е показала колко е необходимо ЕС да има обща енергийна стратегия. С новия документ се дават права на ЕК да разглежда всички договори на държавите от общността с трети страни и как те се отразяват на общата енергийна политика. От Брюксел ще могат да разгледат и договорите за строежа на АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, които са в процес на договоряне.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване