09/11/11 19:28
(http://www.klassa.bg/)

Дянков очаква по-нисък растеж, но не и рецесия

Ще има забавяне на икономическия ръст на България през 2012-2013 г., но няма да има рецесия. Вместо да растем с 5-6%, ще растем с 3%, прогнозира финансовият министър Симеон Дянков в предаването „Нека говорят“ на bTv. Той обясни причините със забавянето на германската икономика, която вече предвижда през четвъртото тримесечие на тази година да има отрицателен растеж. „Ако това е така, ще е лошо за цяла Европа и за България. Ние като малка икономика няма как да сме извън тези процеси“, коментира финансист №1 пред журналистката Диана Найденова. По думите му сега половината от Европа и еврозоната е проблемна. Това лято беше лошо за Европа като цяло - от Гърция, Португалия и Ирландия, до страни като Италия, Испания и Франция, допълни Дянков.
Засега Красимир Стефанов остава шеф на НАП, но все още има въпросителни. Така вицепремиерът отговори на въпрос дали Стефанов е издържал стрес-теста за поста си. Но пък оценките за шефа на митниците Ваньо Танов са, че „се справя блестящо“. Според Дянков контрабандата в страната не нараства, както и сивата икономика, за което говорят повишените акцизи и ДДС. В крайна сметка финансовият министър заяви, че е спокоен за поста си през новата бюджетна година.
„Иска му се много на социалния министър да се повишат пенсиите от началото на годината, но тава няма да се случи“, категоричен бе Дянков. По думите му доходите на българите ще се вдигнат едва след като има истинска възможност. Той посочи дори, че вече четвърто тримесечие страната ни отбелязва положителен икономически ръст, а приходите в хазната са нараснали тази година с 14%. Според вицепремиера всички, заети с износ, вече са усетили увеличаването на доходите си, в промишлеността има ръст от 10-12%. Само в сектора на услугите се отчита намаление, но пък България се нарежда на 7-8 място в Европа по ръст на безработица. Според вицепремиера основната задача на правителството е запазването на финансова стабилност, а втората е увеличаване на доходите, но не само на пенсии и заплати, а инвестиции в култура и образование. Той даде пример с откриването на нов музей на тоталитарното изкуство, с което очаква да се увеличи и туристическият поток към България. Според него банковата система в България е стабилна, защото БНБ над 10 г. води консервативна политика. „С една дума банковата и финансовата система са наред“, категорично заяви финансовият министър.
Дянков засегна и темата за сигурността - не само МВР, а и цялата система на сигурност. По думите му тероризмът се ражда като несъгласие със статуквото и зададе въпроса - от които трябва да се опазваме? Става въпрос за отбраната, за ДАНС, за разузнаване и контраразузнаване - какви точно са им функциите, при положение че отдавна мина Студената война и че ние сме обградени от съюзници – НАТО и ЕС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване