09/12/11 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Камерън и Медведев ще правят финансов център в Москва

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова вчера в Москва двете страни да си сътрудничат по икономическите проекти от взаимен интерес, съобщи "Блумбърг". Той е първият британски лидер, който посети Русия след убийството в Лондон на руския дисидент Александър Литвиненко през 2006 г.
"Приемам, че Великобритания и Русия са имали трудни взаимоотношения понякога и трябва да бъдем откровени в разногласията си. Но аз искам да поставя началото на нов подход, базиран на сътрудничество", заяви Камерън в Москва.
В резултат на срещата на британския лидер с руския президент Дмитрий Медведев бе подписан меморандум за създаване на международен финансов център в Москва от директора на британската корпорация TheCitiUK Уейн Еванс и от ръководителя на проекта Александър Волошин, предаде РИА „Новости“. Председателят на Rolls-Royce Group Plc. Саймън Робъртсън и заместник-директорът на "Росатом" Кирил Комаров също подписаха меморандум за разбирателство. Камерън и Медведев се договориха и за сътрудничество в областта на културата и научните разработки.
В началото на визитата си Камерън каза, че очаква в руската столица да бъдат подписани договори на стойност 215 милиона лири (близо 490 милиона лева).
Преди посещението на британския премиер в Москва в писмо до "Сънди таймс" четирима бивши външни министри на Великобритания - Дейвид Милибанд, Малкълм Рифкайнд, Джак Строу и Маргарет Бекет, поискаха от Камерън да повдигне пред руската страна въпроса за убийството на Литвиненко през 2006 г., за затварянето на петролния милиардер Михаил Ходорковски и партньора му Платон Лебедев, както и за смъртта на адвоката Сергей Магнитски. В речта си в Московския държавен университет Камерън заяви: "Ние все още имаме разногласия относно случая с Литвиненко. Нашият подход е прост и принципен. Когато е извършено престъпление, въпросът се разрешава в съда", предаде Би Би Си.
Според данни на "Блумбърг" стойността на сделките, които британски компании са сключили за сливане и придобиване на активи в Русия през миналата година, е паднала до 346 милиона долара в сравнение с 428 милиона долара за германските компании. Това е и спад от пика на подобни сделки на стойност 2,1 милиарда долара през 2007 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване