09/12/11 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават полицейските заплати от 2013 г.

От 2013 г. е предвидено поетапно нарастване на полицейските заплати. Това съобщи вчера зам. вътрешният министър Димитър Георгиев, който участва в международната конференция „Сигурност – ключът към бъдещето на Европа”.
„След влизането ни в Шенгенското пространство поетапното нарастване на заплатите е предвидено от 2013 г. съобразно възможностите на държавния бюджет, като са заложени параметри с 5% и впоследствие на следващата година със 7–10%”, добави той. Според него МВР не планирало да намалява полицейския състав по границите, тъй като е взета предвид ситуацията с миграционния поток.
„Заплащането на служителите на МВР спрямо европейските стандарти в момента е нормално за етапа, на който се намираме като развитие“, обясни още Георгиев. На форума обаче стана ясно, че около 1300 евро е средният доход на начинаещ полицай в Европа. 1400 евро е заплата за следващото ниво в йерархията, а 2700 евро пък е средното ниво на заплащане за ръководните полицейски длъжности. От изнесената статистика се разбра, че в Австрия например начинаещите полицаи вземат много по-малко от 1300 евро, но има и държави със заплащане на ръководните длъжности много над 2700 евро. Според статистиката полицаят, който се развие, има възможност от началото до края на кариерата си да увеличи доходите си със 107%. Според данните една от най-ниските полицейски заплати е тази в Молдова - 150 евро, а пенсията е 50% от заплатата. Начинаещ полицай у нас започва с 500 лева заплата.
В 80 на сто от страните се получават добавки за нощен труд, опасен труд или за участие в специални операции и т.н. Средно в европейските държавни полицаите работят между 35 и 54 часа на седмица. Има нормирано работно време, което е средно около 42 до 36 часа, както и планирано работно време. При някои случаи се стига и до натовареност до 70 часа на седмица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване