09/13/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

98% е вероятността Гърция да фалира през следващите 5 години

Вероятността Гърция да фалира през следващите 5 години нарасна до 98%, съобщи агенция "Блумбърг" в свой анализ. Шансът става все по-реален, тъй като гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу не успя да убеди международните инвеститори, че страната му ще оцелее след кризата. Според експертите в момента разходите по застраховка от фалит на 5-годишните ценни книжа на Гърция достигат рекордните 5.8 млн. долара за подсигуряване на 10 млн. стойност на облигации. В края на миналата седмица тази стойност бе 5.5 млн. долара.
Според официалната статистика на Атина бюджетният дефицит е скочил до 22% за първите 8 месеца на годината. В момента правителството очаква икономиката да се свие с повече от 5% за тази година, а първоначално тези прогнози бяха за свиване от 3.8%.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че Гърция е предприела правилни стъпки, за да получи следващото спасително плащане, но предупреди, че не трябва да се допусне гръцки банкрут, поради риск от разпространение на кризата в други държави от еврозоната, предаде "Блумбърг". "Най-важният приоритет е да се избегне неконтролиран фалит, защото това не просто ще притисне Гърция, но ще създаде опасност за всички или поне редица други страни", каза Меркел в Берлин пред Inforadio.
Вместо да успокоят инвеститорите, думите на канцлера имаха точно обратния ефект. Самият факт, че най-могъщият политик в Европа коментира възможността за "неконтролиран фалит" е вече плашеща и водещите европейски индекси отбелязаха спадове, които впоследствие успяха да възвърнат. Така например в Лондон FTSE 100 падаше с 0.73% до 5 092 пункта, след което успя да се покачи с ръст от 0.87 на сто. В Париж CAC 40 пое надолу с 2.26%, до 2 790 пункта, а германският DAX губеше 1.33%, до 5 005 пункта. И двата индекса впоследстие се покачиха съответно с 0.49 и 1.4 на сто.
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама призова страните от ЕС да координират фискалните си политики, за да преодолеят кризата в еврозоната, предаде ДПА. Той обясни, че страните имат обща валута, но нямат набор от общи икономически политики, и това предизвика голямо затруднение.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване