09/13/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Арабската пролет е златна възможност за Турция

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е на мисия в Египет, Тунис и Либия, която вероятно ще го изведе на водеща позиция сред мюсюлманските страни в Близкия изток и Северна Африка. В тези три страни, в които старите режими бяха свалени, тепърва предстои много работа. Техните икономики трябва да се възстановят от шока на революцията и за това ще имат нужда от помощ отвън. През май страните от Г-8 почти удвоиха обещаните помощи за страните от Арабската пролет от 20 на 38 млрд. долара, а като се имат предвид и други институции като Световната банка и МВФ, средствата, предоставени за тези страни, могат да достигнат 80 млрд. долара. Това, разбира се, е златна възможност за силна икономика като Турция, която според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще стане втората по обем на Стария континент до 2050 г.. Турски фирми имат големи шансове да се включат в проектите по възстановяването на арабските икономики и Ердоган подготвя умело почвата за това.
Едва ли турският премиер можеше да избере по-подходящ момент да предложи подкрепа, но и да установи своите позиции в региона. В момента отношенията на Израел с Турция са особено обтегнати заради миналогодишното нападение над флотилията за Газа, както и на Израел с Египет след протестите срещу израелското посолство в Кайро. Анкара се представя и като лидер в подкрепата за палестинската кауза – позиции, които съвпадат с настроенията в арабския свят. Турция се стреми да е пример за подражание на новите демокрации от Арабската пролет и тя със сигурност ще успее да се възползва от това и икономически.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване