09/13/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Велчев: Прокуратурата ще проверява сигналите, свързани с изборите

Прокуратурата ще проверява всички сигнали, свързани с изборите, съобразно правилата. Това стана ясно от думите на главния прокурор Борис Велчев вчера. „Предполагам, че сега около изборите ще идват много сигнали за участници в тях“, обяви той и допълни: „Не очаквайте прокуратурата да стане фактор в решаването на изборите.” Обвинител №1 призна, че много му се искало „тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да вкара повече сигнали срещу опонентите си“.
„Всички сигнали, които постъпват, ще бъдат работени, но информация за тях ще се дава пестеливо, а аз изявления по никакви теми в следващите 40 дни няма да правя”, зарече се главният прокурор. Той уточни, че във ВКП е постъпил сигналът за искания подкуп от кандидата за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев. Сигналът е разпределен още в същия ден на компетентната прокуратура, която в случая е Софийска градска. „Преди да изясним фактите, нека да не приписваме вяра или недоверие на г-н Плевнелиев”, коментира Велчев. За искания подкуп в размер на 500 000 евро от Плевнелиев през 2007 г. съобщи миналия петък вътрешният министър Цветан Цветанов. Преди ден от неправителствената организация „Анна Политковская“ сезираха магистратите.
От думите на Борис Велчев стана ясно още, че за изборите ще се създаде специална организация. „Разговаряхме и с ръководството на ДАНС, и с ръководството на МВР. Ще направим както за всички избори, но сега ще се опитаме да вземем опит от предходните години, да направим организация, която да реагира своевременно, бързо и с приоритет на всички сигнали за купуване на гласове. Допускам, че до края на седмицата ще изясним правилата и ще подпишем съответните инструкции”, коментира още главният прокурор. Той допълни, че освен по сигнали за купуване на гласове, държавното обвинение ще работи и по сигнали за други изборни нарушения.
На въпрос за проверката по случая с непревозените руски туристи от Българското Черноморие Велчев добави, че тя е започнала заради сериозния мащаб на проблема и пострадалата репутация на България. Икономическа полиция ще трябва да изясни има ли присвоени средства, измамливо насочени пари или някоя от двете компании - "Алма тур" или "България ер", не е в състояние на банкрут, което е наказуемо деяние, ако не бъде декларирано. Проверката е започнала след разговор с премиера Бойко Борисов. „Действително разговаряхме с премиера в събота. Аз не бях проследил мащаба на това, което се случва. Той обясни за какво иде реч и това провокира у мен намерението да проверим дали някъде по веригата няма извършено престъпление. Въобще не сме твърдели, че има. Това е въпрос, който ще се уточнява тепърва”, каза още главният прокурор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване