09/13/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът отново предлага на президента да отзове посланиците-агенти

Правителството ще предложи отново на президента Георги Първанов да отзове посланиците, които са били сътрудници и агенти на бившата Държавна сигурност. Този път обаче мотивите на кабинета ще се базират на приетите промени в Закона за дипломатическата служба, а няма да са политически и морални, които вече бяха отхвърлени от държавния глава. Това съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева на редовен брифинг във вторник.
БСП и ДПС атакуваха законовите промени пред Конституционния съд (КС), който още не се е произнесъл, а президентът наложи вето на поправките, но парламентът ги прегласува и законът влезе в сила на 8 септември, когато бе обнародван в Държавен вестник. От БСП предупредиха Външно министерство да не бърза с изпълнението на новите разпоредби, тъй като след евентуалното отхвърляне на закона в КС, те ще бъдат атакувани съдебно.
Външно министерство представи вчера и предварителна информация от подготовката на изборите зад граница. Към момента има традиционно нисък интерес от българите в чужбина за участие в предстоящите президентски избори. Изключение правят само българите в Турция.
Чернева каза също, че от МВнР са изпратили писмо до “Гранична полиция“ с молба да бъдат едностранно удължавани визите на руските туристи, блокирани по Черноморието в резултат на спора между компаниите “България ер“ и “Алма тур“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване