09/13/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Талибани атакуваха щаба на НАТО и посолството на САЩ

Талибани организираха вчера мащабни самоубийствени акции срещу редица административни сгради в Кабул, сред които щаба на коалиционните сили на НАТО и посолството на САЩ, предаде Ройтерс. Атакувани бяха и сградите на афганистанското разузнаване и на пет министерства.
При повечето нападения атентатор-камикадзе се е взривил до сградата, като по този начин е разрушил защитните съоръжения, след което бойци, въоръжени с автомати “Калашников” и гранатомети са открили огън. Боевете в центъра на Кабул продължиха през целия ден. Районът, където са разположени административните сгради, бе разтърсен от експлозии, чуваше се и стрелба. Ракета улучи сграда, където се помещава частната телевизия "Толо", а друга падна близо до микробус, превозващ ученици. Петима талибани превзеха здание срещу щаба на НАТО и откриха стрелба.
Очевидци съобщават, че въоръжени мъже са стреляли от висока бизнес сграда в строеж на площад "Абдул Хак", който е на около 300 метра от посолството на САЩ, разположено в дипломатическия квартал.
По данни на полицията от ранния следобед най-малко 6 души са убити, а 15 са ранени. Според АФП е загинал един полицай.
От афганистанското министерство на вътрешните работи съобщиха, че всички терористи, нападнали американското посолство, са ликвидирани, а над административния център патролират хеликоптери. Съобщено бе също, че освен стрелково оръжие и пояси с експлозиви, терористите са използвали и реактивни снаряди, един от които е бил намерен в сградата на американското посолството и няколко в щаба на ИСАФ.
Две мощни експлозии експлозии избухнаха и на около километър от посолството на Русия. Говорителят на руската дипломатическа мисия Степан Аникеев съобщи, че жертви няма, а всички служители в посолството, съгласно инструкциите за действия при подобни случаи, се намират в сградата на дипломатическата мисия.
Екстремисткото движение “Талибан”, което се бори срещу присъствието на чужди войски в Афганистан, официално пое отговорността за нападенията. Говорител на талибаните изпрати SMS до редакцията на АФП, в който съобщава, че групировката провежда мащабна самоубийствена атака срещу офисите на чуждестранните и афганистанските разузнавателни служби.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен окачестви нападенията като опит да се попречи на плановете за предаване на контрола по сигурността на афганистанските власти. Той подчерта, че вярва, че коалиционните сили ще се справят с тази ситуация, а талибаните нямат шанс да успеят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване