09/13/11 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Фалит на Гърция засега не поставя под опасност икономиката ни

Евентуален фалит на Гърция ще има отражение както в България, така и в еврозоната. Конкретно у нас ефектът ще бъде по линия на експозициите на банките в страната по гръцки дълг и най-вече отражението ще рефлектира върху финансовите институции, които са собственост на гръцки трезори. Въпреки това за момента на местния пазар банките с гръцко участие изглеждат достатъчно стабилни. Мнението ми е, че на този етап тукашните клонове няма да пострадат много. Като цяло ефект при всички случаи ще има, но той за момента не поставя голяма опасност нито за финансовите институции, нито за икономиката ни.
Проблемът обаче е, че очакванията за фалит на Гърция не са преувеличени и имат доста солидна финансова основа. Така че за подобен сценарий трябва да се внимава. Страната наистина не показва някакъв стремеж да реши кризата и очакванията за сериозни съкращения на разходите все още не се случват. За съжаление подобно събитие може да предизвика ефекта на доминото и да повлече други икономики след себе си, както и да навреди на еврото. Сред притесненията са фалитът на Гърция да се отрази и на Германия и Франция, защото банките им имат големи експозиции към гръцкия дълг.
По отношение на еврозоната в момента се търсят механизми, с които да се подпомогнат закъсалите държави, но на практика според мен те са в грешната посока. Това, което трябва да се направи, е по-големите и дисциплинираните страни във валутния съюз да се опитат да наложат бюджетна дисциплина на тези, които не я спазват. Създаването на спасителни фондове и наливането на много пари няма да помогне и ще се реши проблемът. Чрез печатането на пари и с натоварването на европейските данъкоплатци да плащат за други държави кризата няма никога да отмине. Подобни действия могат да доведат дори и до разпад на еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване