09/14/11 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Валя Балканска и Велко Кънев с пенсия за заслуги

Певицата Валя Балканска и актьорът Велко Кънев ще получават пенсии за особени заслуги, реши парламентът, като гласува проекторешение на Министерския съвет. Депутатите решиха, че от 1 юли тази година Валя Балканска ще получава пенсия за особени заслуги в размер на 700 лв. От 1 август актьорът Велко Кънев също ще получава пенсия за особени заслуги в размер на 700 лв.
Космическият глас Валя Балканска започва творческия си път през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" – Смолян. В репертоара й, представян по цял свят, влизат песни като "Шар планино", "Девойко, болно ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдутине се молеха", "А бре, юначе лудо и младо", "Горо ле, горо зелена", "Майчинко, стара майчинко", но най-известното ѝ изпълнение е "Излел е Делю хайдутин". Тази песен в нейно изпълнение е повод за национална радост, след като през 1977 г. неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в Космоса с двата американски космически кораба „Вояджър“, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система. Космическият летателен апарат „Вояджър 1“, изстрелян на 5 септември 1977 г., носи плочата със записа на песента „Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска.
Обичаният филмов и театрален актьор Велко Кънев завършва театралната академия при легендата Апостол Карамитев. Неговите изключителни превъплъщения на театралната сцена са в роли в „Двубой" от Ив. Вазов, „Януари", „Опит за летене" и „Суматоха" от Й. Радичков, "Даскал" от Жан-Пиер Допан и особено Поп Кръстьо във „Великденско вино" от К. Илиев. Запомнящ и ярък е във филмите „Оркестър без име“, „Бой последен“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“.
Преди години той участваше в комедийното предаване на БНТ "НЛО", като в сатиричния формат си партнираше с Георги Мамалев и Павел Поппандов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване