09/14/11 21:58
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев не е готов да се бори за поста си

в. Ню Йорк таймс

Дмитрий Медведев говори в Ярославъл. Снимка: официален сайт

Когато руският президент Дмитрий Медведев се качи на трибуната на годишния политически форум в Ярославъл миналата седмица, сенките под очите му подсказаха, че той не се е наспал добре. Аудиторията очакваше да научи кой ще управлява Русия идната пролет, дали това ще е Медведев или премиерът Владимир Путин - въпрос, който вълнува страната вече месеци наред. Но вместо това самолетна катастрофа, в която загина елитният хокеен отбор на града, накара хиляди хора да излязат разплакани по улиците на Ярославъл.

Какво трябваше да направи Медведев? Да остави на страна предварително написаната си реч и да говори за трагедията? Или да говори за тазгодишната поредица от тежки транспортни катастрофи? Изборът му имаше значение. Медведев е по-либералният партньор в управляващия тандем на Русия. Той все още има властта да ръководи Русия между авторитаризма и реформата, въпреки че мандатът му изтича. Когато моментът настъпи, Медведев реши да произнесе предварително написаната си реч, едно 30-минутно слово за подхода на държавата по въпросите на диверсификацията.

И още преди президентът да седне на мястото си, значението на избора му стана ясно - Медведев не е готов да се бори за поста си. “Във всяка друга страна президентът щеше да използва възможността да мобилизира народа”, казва Александър Рар, експерт по Русия в германския Съвет за външни отношения. “Вместо това на Медведев не му позволиха да го направи или той просто нямаше желание да го направи”, допълва специалистът.

Настоящата криза в ръководството в Русия започна през 2008 г., когато Путин, най-влиятелният и най-популярен политик в страната, трябваше да се оттегли от президентския пост заради ограничения за два последователни президентски мандата, заложени в руската конституция. Решението беше създаването на управленчески тандем. По-младият и по-западно ориентиран Медведев стана президент, а Путин се премести на премиерския пост, въпреки че си остана най-влиятелният руски политик.

Тази договорка изпрати руската политическа система в задънена улица. Всеки от двамата членове на тандема даде индикации, че би искал да се бори за президентския пост през 2012 г., но и двамата очевидно не успяха да постигнат споразумение по въпроса. В продължение на месеци Москва се оказа разядена от тази безизходица, която не остави място за дискусии по дългосрочните предизвикателства, пред които е изправена Русия. В кратък разговор в кулоарите на форума в Ярославъл Владислав Сурков, влиятелният кремълски политически стратег, заяви, че решението ще бъде взето този месец.

В центъра на тази криза е странният спектакъл, в който Медведев, чиито правомощия са съхранявани свято в конституцията, е принуден да чака месеци наред за разрешението на Путин да обяви кандидатурата си. През май, президентът събра 800 журналисти на пресконференция, която по всичко приличаше на повод за обявяване на голяма политическа новина. После обаче Медведев каза, че не може да обяви нищо ново.

През това време Путин открито се впусна в кандидат президентска кампания. Всички тези факти не останаха незабелязани от руската управляваща класа, която души въздуха подобно на хрътка. Консенсусът за това кой ще управлява Русия следващата година напредва бавно, но сигурно в посока на Путин.

Един от най-красноречивите детайли относно изявата на Медведев в Ярославъл тази година беше списъкът с официалните представители, които не бяха там. Нямаше го министърът на финансите Алексей Кудрин. Нямаше я и министърката на икономическото развитие Елвира Набиулина. Нямаше ги и министрите на транспорта или на извънредните ситуации, които все пак бяха долетели в Ярославъл, за да присъстват същата сутрин на среща, посветена на самолетната катастрофа. Единственият министър, който можеше да бъде видян на форума, беше външният министър Сергей Лавров. Той даде интервю за националната телевизия от фоайето пред залата, но не беше забелязан сред ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване