09/14/11 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Още един шанс да видите Мерилин Монро и „Диамантеният череп“

До края на септември в Музейната галерия за модерно изкуство на „Оборище“ 10 може да бъде видяна специалната селекция с най-забележителните произведения от експозициите, гостували през изминалите две години. Екипът на галерията приканва публиката да запази лятното настроение с една вълнуваща разходка, предоставяща възможността ценителите отново да се срещнат с цветните абстракции на Хуан Миро и еротичните форми в изкуството на Пикасо, редки творби на гениалния Салвадор Дали, вдъхновението на легендарния Анди Уорхол – Мерилин Монро, скандалния „диамантен череп“ на Деймиън Хърст и много други.
Наскоро открита, Музейна галерия за модерно изкуство предлага оригинални графични и уникални творби от европейските модерни майстори на XX век, както и следвоенно американско и съвременно изкуство. Фокусирайки „Майсторите на XX век" пред обектива на любителите на изкуство на всички нива, Музейна галерия за модерно изкуство работи за изграждане и обогатяване на колекциите на корпорации и частни лица, вариращи от начинаещи ентусиасти до сериозни ценители.
Култовото арт пространство на „Оборище“ 10 е уникално за територията на Източна Европа и единствена по рода си в България. Мисията на екипа на президента й - Деница Атанасова-Гергова, е да бъдат представени на регионалния пазар произведения с музейно качество и инвестиционна стойност. Арт салонът разполага с най-значимата частна колекция от оригинални графични творби на известни майстори на 20-и век като Пикасо, Шагал, Миро, Матис, Дали и топимената на съвременната арт сцена. Една от задачите на галерията е спомагане развиването на култура на ценителство и колекциониране на изящното изкуство в България и региона.
МГМИ организира образователни курсове и семинари съвместно със световноизвестни експерти, асоциирани с Christie’s и Sotheby’s или най-престижните университети в света, като Харвард, Йейл, Принстън, Оксфорд, Кембридж, Сорбона и Хайделберг.
През изминалите две години галерията предложи на българските ценители и колекционери поредица от забележителни арт събития.
Впечатляващите изложби на големия Пикасо, бащата на поп арт-а Анди Уорхол, премиерата на най-влиятелния жив артист Деймиън Хърст в България (октомври 2010) и най-голямата изложба от графични творби на Салвадор Дали, която някога е представяна в България (съвместен проект с Национална галерия за чуждестранно изкуство ) са доказателство за високото ниво и сериозни цели, които си поставят основателите на галерията.
Мащабна ретроспекция на следвоенно и съвременно американско изкуство бе организирана за първи път от българска галерия през пролетта. Експозицията представи съзвездието на американския авангард от 50-те години до днес с имена като Уилям де Кунинг, Джаспър Джонс, Доналд Сълтън, Джим Дайн, Кийт Харинг. Специален акцент бяха платна на съвременни художници като ексцентричния Хънт Слонъм, хитовия поп арт артист Робърт Марс и белгиеца Дон Кен.
Колекционерът Ерик Мурло, собственик на най-голямата сбирка от графични произведения на модерните майстори, бе специален гост на галерията през месец юни 2011 г., за да представи в България първата си изложба с 50 редки творби на Пикасо, Миро, Леже, Шагал, Дюфи.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване