09/15/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът предупреди за рязко вдигане на цените заради новите водни такси

Въведената нова тарифа за водоползване и водовземане оскъпява промишленото водоснабдяване от повърхностни води близо три пъти – с 275 процента, а снабдяването от подземни източници поскъпва 700 пъти, сочат данните на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). По информация на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки завишената такса ще увеличава разходите на компаниите 150 пъти до 0,75 лв. за куб. м.
Изменението на цените за водовземане ще повиши цената на балансиращите мощности в енергетиката и това ще се отрази директно на цената на електроенергийния микс, предупредиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Водата е възлов елемент в процесите на производство на електроенергия. На една 1000MW турбина в АЕЦ „Козлодуй“ й трябват приблизително 170 000 м3 вода на час, и то при оптимален режим на работа. Три пъти по-високите разходи за вода за охлаждане от началото на 2012 г. ще бъдат прехвърлени от производителите на електроенергия директно към крайните потребители и индустрията.
Според експертите новите ставки ще доведат до по-ниски приходи за държавната хазна от тези такси. Причината е, че производителите ще бъдат принудени или да използват питейна вода за охлаждане, или да променят по друг начин охладителните си системи в зависимост от спецификата на производството си.
Проверка на бизнеса показва, че някои такси като например тези за охлаждане, за промишлени цели и за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване се покачват в размер, превишаващ многократно индекса на инфлация. Таксата за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване например се увеличава 150 пъти.
Заради това в свои становища Българската стопанска камара, БФИЕК, както и асоциацията на производителите на безалкохолни напитки категорично се обявяват срещу новата тарифа, която предстои да влезе в сила през 2012 година. Самата тарифа е разработена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е приета с постановление на правителството. По сега действащата тарифа индустриалните ползватели на вода плащат между 15 и 120 лева годишно, докато на едно домакинство в България услугата струва средно 300 лева на година, мотивира промените екоминистерството.
Друг аргумент на МОСВ за подобно увеличение е, че таксите се осъвременяват с коефициента на инфлация за периода 2000-2009 г. От сайта на Националния статистически институт (НСИ) е видно, че инфлацията през декември 2009 г. спрямо декември 2000 г. е едва 65,2 процента и не може да е в основата на подобно увеличение, посочват от стопанската камара.
“Стопанската камара получава от своите членове и заинтересовани лица многобройни негативни становища за необоснованото увеличение на таксите”, пише в съобщение на БСК. В него се уточнява, че в тарифата са предвидени значителни увеличения на единичните размери на таксите за водовземане и от подземни води.
Увеличаването на ставката ще доведе до фалити на малки фирми производители на безалкохолни напитки, реагираха от асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Според представителите на бранша тя ще повиши себестойността на продукцията, както и цените и ще намали възможностите за продажба.
Голяма част от компаниите обмислят варианти за алтернативи на водата в процесите на охлаждане в производствата, съобщи от своя страна БФИЕК. Според федерацията смяната на начина на охлаждане с електрически охладители ще повиши разходите на фирмите за електрическа енергия и ще намали ефективността на производствата. Оттам прогнозират още, че компаниите ще трябва да направят значителни инвестиции за охладителните системи, което също ще увеличи себестойността на продукцията.
Ето защо всички стопански неправителствени организации искат спешно преразглеждане на таксите, като бъде подготвена оценка на въздействието на тарифата върху бизнеса. От стопанската камара твърдят още, че предложението за промяна в тарифата е публикувано на сайта на екоминистерството, без да бъдат уведомени браншовите и бизнес организации. Представителите на бизнеса настояват предложенията за нови или промени в съществуващите нормативни актове да бъдат обсъждани с тях, преди на бъдат приемани и публикувани на сайта на МОСВ.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване