09/15/11 19:40
(http://www.klassa.bg/)

Ди Рупо: Има изход от политическата криза в Белгия

Лидерът на социалистите, натоварен от крал Албер II да сформира правителство, Елио ди Рупо, съобщи, че след дълги часове преговори късно в сряда е постигнат сериозен напредък и скоро може да бъде сформирано правителство, съобщи в. “Стандаард”.
Ди Рупо обяви, че осемте партии, участващи в преговорите, са се съгласили на стъпки за справяне с ключовите проблемни точки.
Основният проблем обаче си остава разделението на властта между франкофонската и фламандската общност. Лидерите на основните партии си обещаха да търсят решения на разногласията си “в движение”, за да не задълбочават политическата криза.
Белгия е без избрано правителство от 15 месеца, като разногласията са концентрирани около изборните граници в лингвистично разединения район Брюксел-Хале-Вилфоорде.
Белгийският националист Барт де Вевер, чиято партия “Нов фламандски алианс” спечели изборите на 13 юни, коментира, че споразумението не е най-доброто възможно, но е по-добро от никакво.
Ди Рупо ще се срещне с временния премиер Ив Льотерм в понеделник, за да обсъдят балансирането на бюджета за 2012 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване