09/15/11 19:34
(http://www.klassa.bg/)

Саркози и Камерън стъпиха в освободения Триполи

Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози пристигнаха вчера в Либия, за да дадат подкрепата си за новата власт в страната и да обещаят размразяването на милиарди долари от активите на режима на Муамар Кадафи, съобщи АП.
Камерън и Саркози, чиито страни станаха инициатори на операцията на НАТО в Либия, са най-високопоставените западни лидери, посетили страната след отстраняването на Муамар Кадафи. Те се срещнаха с лидерите на Преходния национален съвет в Триполи, преди да заминат за Бенгази, където вчера се очакваше да говорят на Площада на свободата. Председателят на съвета Мустафа Абдел Джалил благодари на двамата лидери за „смелата им позиция“ по време на бунтовете в Либия. Френският президент и британският премиер похвалиха за куража либийския народ и обещаха подкрепата на ПНС за създаване на мирна и демократична държава да продължи. „Фактът, че по пътищата има трафик, че има течаща вода и болниците работят, е впечатляващ“, каза Камерън. Той обеща също помощ за залавянето на Кадафи и изправянето му пред съда, както и за премахването на опасни оръжия като мини и ракети земя-въздух.
Операцията на НАТО в Либия ще продължи, обеща британският премиер. „Части от Либия все още са под контрола на Кадафи, а той продължава да е на свобода. Трябва да приключим започнатото“, подчерта Камерън.
Саркози призова либийците да избягват отмъщението, да запазят единството и да търсят помирение. По думите му Франция е фокусирана повече върху заздравяването на позициите на ПНС и залавянето на останалите представители на режима на Кадафи, отколкото върху икономическите споразумения и договорите за възстановяване.
Саркози и Камерън посетиха Медицинския център в Триполи, до който бяха откарани с хеликоптер, където ги приветстваха събралите се хора, служителите на болницата и пациентите.
Камерън, придружаван от външния министър Уилям Хейг, се очакваше да даде няколко обещания от страна на Лондон – връщане на либийски авоари в размер на 600 млн. паунда на временните власти, предоставяне на 600 000 паунда за разминиране и 60 000 паунда за полицейска комуникационна система. Разполагане на британски военен екип, който да съветва ПНС по въпросите на сигурността, както и осигуряване на 50 места в британски специализирани болници за тежко болни либийци са сред заявените ангажименти на Лондон.
Саркози, придружаван от външния министър Ален Жупе, пътуваше със 160 души охрана, повечето от които от спецчастите за борба с безредиците. Според „Фигаро“ на охранителите е било наредено да бъдат с цивилни дрехи, да носят по 3 л вода и 6 блокчета сухар, бронирани жилетки и оборудването си, но без мобилни телефони и фотоапарати.
Визитата на двамата лидери трябваше да остане необявена, докато те не стигнат до либийската столица, но новината изтече в Париж и бързо се разпространи, коментира „Гардиън“. От „Даунинг стрийт“ отказваха да потвърдят посещението, докато самолетът на премиера не кацна в Триполи. В Либия трябва да пристигне и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е на обиколка в Африка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване