09/15/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Турция крачи из арабската улица

в. Гардиън

Турция е в дипломатически възход в района, тъй като мнозина араби се възхищават на политическото й развитие, но сега ще трябва да започне да взима страна На върха на разцвета си, Османската империя е господствала над целия арабски свят. Дори и днес това наследство е трудно за пренебрегване в Египет - османската архитектура е оставила отпечатъка си върху пейзажа в стария Кайро, а турски думи изпъстрят местния диалект.

Въпреки тези имперски спомени, втората поява на Турция като важна сила в Близкия изток се възприема от мнозина като повод за надежда, а не страх. Така че когато турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Кайро в началото на обиколката си из страните от Арабската пролет, то не бе като потомък на бившия завоевател, а по-скоро като отдавна изгубен приятел.

От дипломатическа гледна точка, Турция в момента е във възход. Тя си спечели възхищение в очите на арабите дори само с това, че зае твърда позиция спрямо прекалената и неадекватна употреба на сила от Израел срещу флотилията за Газа - което прави още по-отрицателно впечатлението от по-плахата реакция на египетското правителство на убийството на петима египетски полицаи при израелската атака срещу палестински екстремисти на границата миналия месец.

И което е по-важно, има много араби, които смятат политическото развитие на Турция през последните години за модел, към който да се стремят и евентуално да копират. Турция е разположена на два континента и изглежда е постигнала относително безболезнена спойка между исляма и демокрацията и на традицията със съвременноста - всичко това придружено от стабилен икономически напредък.

След като администрацията на Буш се провали в опита да превърне Ирак в модел за близкоизточните демокрации, Турция стана очевидния пример за подражание. Политическата й система има елементи, които могат да задоволят почти всеки, независимо че имаше почитатели в режима на Мубарак за когото никой не съжалява.

Вътрешнополитическият имидж на Турция като приятна, непредизвикваща възражения прохождаща демокрация имаше своя паралел и във външните отношения, където правителството на Ердоган успешно води политика на “Обичай съседа си!”, или поне ако не точно “обичай”, поне опитвай се да избягваш конфликтите.

Това обаче вече изглежда не толкова осъществимо, тъй като в резултат от Арабската пролет Турция не може да продължи да бъде приятна за всички и трябва да избира на коя страна да застане. В Сирия например, тя общо взето демонстрираше подкрепа за опозицията и е любезно критична към режима на Асад.

По традиция арабските регионални сили винаги са били Египет и Саудитска Арабия, макар че Египет поизгуби доста от някогашното си виляние през годините на упадъка на режима на Мубарак. По-тесните връзки между Туриця и Египет могат да засилят египетската позиция и да създадат мощна ос - републиканска и относително светска - като противовес на абсолютната монархия и религиозен консерватизъм на Саудитска Арабия. Но това едва ли ще бъде нещо повече от средносрочна перспектива, понеже Египет ще се стреми отново да преследва собствените си регионални интереси, щом като се съвземе от революцията.

Турция също, въпреки добросъседската си политика, си има собствени грижи. Също като Сирия, Ирак и Иран, тя има проблеми с кюрдското население. Освен това тя е твърдо в сунитския религиозен лагер. Това може да обясни защо Турция оказа предпазлива подкрепа на репресивния (но сунитски) режим в Бахрейн, макар че застана на страната на народните въстания другаде.

Освен това да не забравяме факторът Европа. В дългосрочна перспектива Турция все още има аспирации да влезе в ЕС и в даден момент може да се наложи да решава дали да се обърне предимно на изток или на запад. Колкото и да се сближи с арабските страни, тя винаги донякъде ще бъде аутсайдер - по простата ...

Публикувана на 09/15/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12672/turtsiya-krachi-iz-arabskata-ulitsa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване