09/16/11 19:35
(http://www.klassa.bg/)

Близо 350 летовници не могат да се приберат навреме, плащат повторно

173-ма руски туристи не излетяха вчера следобед от бургаското летище за Санкт Петербург, тъй като авиокомпанията "България ер" анулира полета им в 15.20 ч. По същата причина предишната вечер не са заминали за Санкт Петербург още 30 руски граждани. По данни от руските медии тук остават около 350 души, които вече са платили почивката и самолетните си билети от и за България. Според представител на "Ростуризъм" под въпрос е заминаването на 358 руски туристи, сред които и 14 малки деца. Причина за това станаха дългове към националния превозвач "България ер" от компанията "Алма тур" за над 7 млн. лева, натрупани от началото на юни.
Според руските медии "България ер" превозва единствено пътниците, чиито полети са платени повторно от руски туроператори. В подкрепа на това две групи руски туристи вчера отпътуваха, тъй като самолетните им билети са платени от руски туристически агенции. Летовниците могат да купят по-евтини билети, за да могат да се приберат в родината си, обясни министърът на икономиката Трайчо Трайков вчера по време на парламентарния контрол. „България ер“ предлага да превози туристите по цени от 120 евро на човек. Редовната цена е 250 евро.
По този повод говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, съобщи, че обединението „подготвя писмо до Международната асоциация на авиопревозвачите (ИАТА), за да я помоли да се включи в разрешаването на ситуацията.
Пълномощията на ИАТА се отнасят до авиопревозвачите по редовните полети, а не до чъртърите, какъвто е случаят с неплатените полети от „Алма тур“, коментираха пред „Класа“ авиационни експерти.
Според тях най-малко 10 български авиокомпании могат да помогнат, но, разбира се, трябва да им се плати, обясниха те. Необходимо е също транспортното министерство да им издаде съответните разрешителни, но оттам вече изразиха готовност за това. „Росавиация“ също трябва да разреши чартърни полети на други български превозвачи, отбелязват от бранша. Оттам припомниха, че чак това лято единствена „България ер“ получи разрешение за полети, които транспортират руски туристи на почивка извън страната. Дотогава руските авиационни власти не допускаха чужди компании до чартърните превози на туристи.
„България ер“ вчера също разпространи свое становище, в което реално пренасочва руските туристи към редовни полети от София, Варна и Бургас до Москва и Санкт Петербург. Според авиопревозвача „задължение на руското юридическо лице, изпратило тези руски граждани в България, е и обезпечаването на тяхното връщане“.
От Министерството на транспорта съобщиха, че „България ер” ще допълва свободните си места в самолетите по редовни полети до Русия с туристи на „Алма тур”, които все още не са превозени. За Бургас спешно отпътува и изпълнителният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Тилко Петров. Нямам информация за исканата от Русия намеса на ИАТА и няма да коментирам нищо, каза той пред „Класа“.
Според ресорния министър Трайчо Трайков обаче въпреки неприятната ситуация има постоянен ръст на руските туристи у нас. До месец министерството на икономиката ще изготви обективен анализ как да се насърчат пазарните механизми и да бъдат защитени потребителските интереси, за да не се повтаря случаят с блокираните туристи, допълни Трайков. По думите му случилото се няма как да не се отрази на имиджа на страната, но самите туристи и представители на руските институции са дали висока оценка за намесата на българската държава и българските хотелиери. Преди няколко години фалирал английски туроператор е оставил над 12 000 туристи в Турция и тогава никой не е очаквал от турското правителство да решава проблема. Министърът добави, че броят на руските туристи у нас е нараснал с 21% през 2011 г. в сравнение с 2010 г.
Туристите, които останаха блокирани в България няколко дни, планират да подадат съдебни искове срещу руските представители на „Алма тур”, за да им бъдат компенсирани моралните и материалните щети.



Изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД подаде оставка

Министърът на енергетиката и туризма Трайчо Трайков поиска оставката на Мария Михалева, изпълнителен директор на държавната фирма „Слънчева бряг“, съобщи самият той по време на парламентарния контрол. Причината е конфликт на интереси, защото Михалева е изпълнителен директор на държавното дружество „Слънчев бряг“, а в последните години работи като представител на „Алма тур“ за Южното Черноморие. Трайков коментира, че това създава напрежение в бранша и изкривява пазара.
В отговор Михалева си подаде оставката и разпрати до медиите становище, в което твърди, че в работата й няма конфликт на интереси, а оставката й е плод на политически спекулации.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване