09/16/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Депото край село Яна е приоритет за София

Депото край село Яна е изключително важен проект за София, така че колкото по-скоро бъде завършен, толкова по-добре. При стриктно спазване на необходимите изисквания, вярвам, че няма да има компромис от страна на немския надзор. Изпълнението е в началото на първи месец, а крайният срок е 14 месеца. След година можем да видим нещо по-сериозно.
Вече около месец се работи по депото за твърди битови отпадъци. Това е първият етап от изграждането на инсталацията за твърди битови отпадъци, за която Европейската комисия одобри апликационната форма и отпусна 100 милиона лева безвъзмездна помощ както за изграждането на депото, така и за изграждане на компостиращите инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци. В понеделник (19 септември – б.р.) се обявява конкурсът за изграждането на тези инсталации.
Предишният конкурс беше спрян, защото остана една фирма с много висока цена. Срокът за изграждане на инсталацията е 18 месеца. Готови са и анализите за втора фаза, които категорично утвърждават избраната инсталация. Работи се по корекцията на апликационната форма. Очаква се през октомври апликационната форма да бъде в Брюксел. Надяваме се тя да се гледа бързо, тъй като от това ще зависи втората част на депото.
В село Яна, до което ще е част от завода за отпадъци, са изградени нова сграда на кметството и здравна служба. Селото до момента не е имало такава. Общината е инвестирала в обекта близо 370 хил. лева. С други близо 190 хиляди лева е ремонтиран младежкият дом в селото, където вече има многофункционална зала, библиотека и зала за танци.
От 2007 г. общината инвестира по 1.5 млн.лв. годишно за социалните проекти в район "Кремиковци". До месец ще бъде внесен и проектът за изграждането на пречиствателна станция, част от новоизграждащата се канализация в района. Европейското финансиране по него ще е близо 40 млн.лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване