09/16/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Жена ще бъде новият премиер на Дания

Лидерът на Социалдемократическата партия Хеле Тьорнинг-Шмит ще е новият премиер на Дания след поражението на дясноцентристката коалиция Син блок на премиера Ларс Льоке Расмусен на парламентарните избори в четвъртък, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”. Тьорнинг-Шмит ще бъде натоварена с формиране на ново коалиционно правителство на малцинството заедно със Социалистическата народна партия, Социаллибералната партия и Червено-зеления алианс. Четирите партии са спечелили общо 50,3% от гласовете, или 89 от общо 179 депутатски места, докато либерално-консервативното правителство и неговите поддръжници имат 49,7%.
Три от четирите депутатски места, които се полагат на отвъдморските територии на страната – Гренландия и Фарьорските острови, ще бъдат за левия блок, а четвъртото - за десницата. Новото правителство ще разполага с мнозинство от 92 към 87 депутати.
Веднага след като бяха оповестени резултатите, премиерът Ларс Расмусен, който стана премиер през 2009 г., когато тогавашният министър-председател Андерс Фог Расмусен бе избран за генерален секретар на НАТО, поиска аудиенция в кралския дворец, за да връчи оставката на правителството си на кралицата Маргрете Втора. Той пожела успех на новия премиер.
Леви партии за пръв път получават такава подкрепа от 10 години насам. Либералите и консерваторите, заедно с антиимиграционната Датска народна партия, управляват от 2001 г. Анализатори си обясняват загубата им с конфликта между премиера Расмусен и лидера на Датската народна партия Пия Кяесгор. Премиерът бе заявил, че ако спечели още един мандат, няма да допусне повече тази партия в управлението. Освен това правителството планираше да бъде отменена програмата за по-ранно пенсиониране заради икономическата криза.
Либералите изказаха опасение, че новите управляващи ще бръкнат в джоба на домакинствата с по-високи данъци, а се очаква и скок на безработицата.
Очакванията са, че съставянето на управляваща коалиция ще е трудно заради огромните различия в икономическите програми на партиите, най-вече относно пенсионната реформа, здравеопазването и социалните придобивки.
Фактът, че Тьорнинг-Шмит ще бъде премиер, слага край на една странна традиция. От 1993 година Дания винаги е била управлявана от някой с фамилията Расмусен – Пол Нуруп (до 2001 година), Андерс Фог (до 2009 г. и Ларс Льоке.
Хеле Тьорнинг-Шмит е на 44 години, магистър по политически науки. Преди време тя предложи всеки датчанин да работи 12 минути допълнително всеки ден, за да може бързо икономиката отново да тръгне нагоре.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване