09/16/11 14:41
(http://www.klassa.bg/)

"Кеплер" откри планета с две слънца

Планета, която обикаля около две слънца – първата, открита досега – беше забелязана от телескопа на НАСА „Кеплер“, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американската космическа агенция.
В края на деня на планетата, която вече носи името Kepler-16b, може да се наблюдава двоен залез, но въпреки аналогията със скалистата планета Татуин от „Междузвездни войни“, учените се съмняват Люк Скайуокър или някой друг да може да оцелее там. Смята се, че Kepler-16b е необитаем студен газов гигант, подобен на Сатурн. Новооткритата планета се намира на около 200 светлинни години от Земята. Въпреки че досега имаше индикации, че е възможно да съществуват планети, обикалящи около две звезди, това е първото потвърждение на тази хипотеза. Двете звезди, около които обикаля Kepler-16b, са по-малки от нашето – тяхната маса е съответно 69% и 20% от тази на Слънцето. Тъй като и двете звезди са по-малки и по-хладни от нашето Слънце, на Kepler-16b е доста студено. Учените изчисляват, че температурата на повърхността на планетата е между -73 и -101 градуса по Целзий. Kepler-16b обикаля своите две слънца за 229 дни на разстояние 104 млн. км. На същото разстояние от нашето Слънце се намира и Венера. Разстоянието между двете звезди, около които обикаля Kepler-16b, е около 34 млн. км и те се завъртат една около друга за 41 дни.
„Това е наистина изумителен успех за „Кеплер“. Откритието на планета, обикаляща около две звезди, е изключително вълнуващо“, каза съавторът на изследването Алън Бос от Научния институт „Карнеги“. По думите му гравитационното притегляне на две звезди, дори и по-малки от нашето Слънце, би било много по-различно от гравитацията, упражнявана от една звезда.
Космическият телескоп „Кеплер“, изстрелян през 2009 г., има задачата да претърсва нашата част от Млечния път за подобни на Земята планети, които са в обитаемата зона – нито твърде близо, нито твърде далече от звездите, около които се въртят. Апаратът засича звезди, чиято светлина временно се замъглява, и така учените разбират, че между телескопа и звездата има планета. В момента „Кеплер“ следи за промени в излъчваната светлина на около 155 000 звезди в съзвездията Лебед и Лира.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване