09/16/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Полицаи от ЕУЛЕКС и косовски митничари контролират границите

Силите на НАТО КФОР предадоха контрола на граничните пунктове в Северно Косово - Ярина и Бърняк, на мисията на ЕС – ЕУЛЕКС, и на косовските служби, съобщи „Евронюз“, позовавайки се на извънредно изявление на премиера Хашим Тачи. Служителите на косовската полиция и митници ще изпълняват техническите си задължения, а ЕУЛЕКС ще гарантира сигурността и реда.
За да не допуснат разполагането на косовари по границата, сърбите в Северно Косово блокираха двата гранични пункта. Барикади имаше на няколко места в общините Лепосавич, Звечани, Косовска Митровица и Зубин Поток. Блокиран бе и магистралният път Косовска Митровица-Рибаричи, както и мостът на река Ибър, който разделя града на сръбска и албанска част.
Сръбският външен министър Вук Йеремич предупреди, че поемането на контрола върху КПП-та може да предизвика сблъсъци и ще задълбочи проблема между двата етноса.
Косовският му колега Енвер Ходжай заяви след заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, че превземането на контрола на двата гранични пункта не е едностранен акт, а действието е в съгласие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност.
Около 30 депутати от сръбската националистическа Радикална партия и привърженици на крайната десница от движението “Образ” се отправиха към Косово, за да подкрепят косовските сърби. Председателят на парламентарната група на радикалите Драган Тодорович подчерта, че посещението е мирно и няма да провокира сблъсъци.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Косово и Сърбия да избягват действия, които могат да увеличат напрежението в района.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване