09/16/11 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Първанов: Изпълнихме всички изисквания за Шенген

България е изпълнила техническите изисквания за членство в Шенгенската зона. Ще бъде справедливо, ако получим членство, ако въпросът бъде решен в наша полза. Това заяви вчера президентът Георги Първанов в началото на своята годишна среща с ръководителите и представителите на дипломатическите мисии у нас. Държавният глава беше категоричен, че не смята за редно този въпрос да се смесва с други критерии. По думите му за готовността за членството ни в Шенген има единодушие между институциите. „По този въпрос не очаквайте да спорим“, заяви той.
В същото време стана известно, че Холандия продължава да държи на позицията си България и Румъния да не се присъединяват към Шенгенското пространство. Решението трябва да се вземе на 21 и 22 септември от Съвета на вътрешните министри. „Холандия ще работи срещу европейско решение за приемането на Румъния и България в Шенген“, заяви холандският министър на имиграцията Герд Леерс пред парламента в четвъртък вечерта, предаде агенция АНП. Леерс е посочил, че страната му ще използва правото си на вето, ако се реши двете държави да бъдат приети. Министърът е отбелязал, че основният проблем е несправяне с корупцията. Финландия също подкрепя позицията на Холандия.
„Оттук нататък няма как да влияем на политическите решения. Това, което беше важно, е, че покрихме критериите и членството ни в Шенген вече е проблем за политическо решение“, обяви по този повод вътрешният министър Цветан Цветанов.
Становището на Холандия и Финландия относно членството ни в Шенген предизвика бурни коментари в парламента.
„Сигналът от Холандия е много тревожен, много тежък и представлява ясна оценка за правителството и за работата му в борбата с корупцията“, заяви депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. Според него очевидно е, че „вътрешната картина, която управляващите представят, се разминава с мнението на външните партньори за България“.
„Получаваме атаки отвътре, а не отвън. Досега имахме пълното съгласие на всички институции в България – единни и заедно към Шенген, а в един момент опозицията, в остър недостиг на теми в предизборната борба, налива масло в огъня“, коментира Владимир Тошев от ГЕРБ. „Крайно време е българските политици да започнат да мислят държавнически независимо от условията на предизборна кампания. Темата „Шенген“ трябва да ни обединява“, обяви и председателят на комисията по европейски въпроси Моника Панайотова.



ЕК иска управлението на пространството да мине на европейско ниво

ЕК представи вчера официално предложенията си за укрепване на Шенген, които предвиждат управлението на пространството за свободно движение да мине на европейско ниво и да се въведе по-строг мониторинг за спазването на правилата. Според ЕК решенията за временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници в случай на сериозна заплаха трябва да бъдат взимани на европейско, а не на национално ниво. Предложенията на комисията идват, след като по-рано тази година Франция и Италия влязоха в спор заради имигрантската вълна от Северна Африка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване