09/18/11 15:32
(http://radiomilena.com/)

Милчо Талев: За какво е пътят, ако не води към храма

Скъпи приятели, поморийци , гости, в деня на този може би на най-оптимистичен празник сме се събрали, чрез таланта на поморийските състави -малки и големи, да изразим  нашата  вяра, надежда и любов.   С желанието те най-после  да получат своя храм извървяхме пътя до тук. А древна поговорка  гласи : „За какво е пътят, ако не води към храма“ .

През всичките тези години на очакване не  се уморихме  да вярваме, че това, което правим  е правилно и в интерес на целия град. Не се уморихме да се надяваме,че разумът ще надделее и каузата ни ще се увенчае с успех. И всичко това го правим с любов и убеденост,че нещо  толкова изстрадано, не може да не бъде обичано. Защото човек се уповава на своята вяра,крепи го надеждата, а любовта го стопля и в най-мрачните мигове.

Светът е преминал в своето развитие през различни катаклизми,разруха,икономически кризи. Какво е допринесло за възраждането и въздигането му? Оказва се, че това е образованието и  културата- т.е. духовността. Тя не може да бъде сломена, не може да бъде подтисната, но и тя се нуждае от подкрепа. Затова искам да   благодаря  на тези, които въпреки препятствията,въпреки нападките, пренебрегвайки  личното си неудобство и спокойствие извървяха пътя към храма.

Да благодаря на читалищните  служители и  на всички вас, които не се обезвериха от неимоверните трудности през различните периоди и не угасиха пламъчето, което донесе десетки награди на театралните ни състави.

Но най-вече искам да благодаря на вас, гражданите на Поморие,  за изразената  подкрепа, която ни даде увереността и упорството за отстояване и преодоляване на препятствията Убеден съм, че и занапред ще я заслужим и получаваме.

Ние сега няма да режем лента .Тя отдавна е прерязана  от желанието  и очакването на хората. Но бих искал да ви припомня смисъла, който още древните египтяни са вмятали в този акт. За тях отрязаните отделни парчета  от лентата с определена дължина са били израз на точност, постоянство-били са еталон.

И аз искрено се надявам, че ние, подкрепени от вашата помощ ще превърнем тази сграда в еталон за духовност,за толерантност. Еталон за път,  обграден от ценности за нашите деца.

Бъдете здрави, вярвайте, надявайте се и се обичайте!
Милчо Талев, председател на Читалище ”Просвета-1888”-Поморие

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване