09/18/11 19:14
(http://www.klassa.bg/)

Папандреу отложи визитата си в САЩ, свика спешна среща с министрите

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу свика спешна министерска среща за обсъждане на финансовото състояние на Гърция и еврозоната, предаде АФП, позовавайки се на службата на премиера. Папандреу отложи заминаването си за Ню Йорк заради негативния климат на финансовите пазари и различията в еврозоната, като предпочете да остане в страната си в очакване на следващата седмица, която ще бъде „решаваща” за бъдещето на Атина и еврозоната.
Според експертите от надзорната тройка от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд дори и с новия извънреден данък върху недвижимите имоти в държавния бюджет остава “дупка” от 1,5 млрд. евро, която няма с какво да бъде покрита, предаде Grreporter.info. Тъй като в оставащите месеци до края на годината страната няма изтичащи задължения към международни кредитори, „тройката“ е твърдо решена да не прави компромиси, преди страната да даде ясни сигнали за изпълнение на поетите ангажименти. Това означава, че недостигащите 1,5 млрд. евро са за вътрешно разплащане и правителството ще трябва само да ги намери. Според експертите Гърция ще трябва да съкрати драстично разходите в държавния сектор с около 30 на сто. Това би могло да стане, като се анулират всички нови назначения, осъществени през 2010 и 2011 г., или се намалят добавките над заплатите, пише още. Не са изключени и нови увеличения на акцизите върху алкохола, цигарите, горивата и луксозните стоки. До редакционното приключване на броя не станаха ясни решенията от извънредното правителствено заседание.
През уикенда Ройтерс съобщи, че по-малко от 75% от частните кредитори на Гърция са заявили, че ще участват в схемата за обратно изкупуване на гръцки облигации. Процентът на готовите да помогнат обаче е под целта от 90 на сто, която страната си постави, и също може да застраши втория спасителен пакет за Атина. По-малкото участие ще трябва да бъде компенсирано или от други държави от еврозоната, или кредиторите ще трябва да приемат отписване на по-голяма част от главницата по облигациите (понастоящем 21%), съобщи Ройтерс. Въпреки това белгийският финансов министър Дидие Рендер омаловажи потенциалните спънки от по-ниското участие в схемата, посочвайки, че ако е необходимо, Европейският механизъм за финансова стабилност може да компенсира недостига.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване