09/18/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Супердербито „Левски“ и „Литекс“ е знак за редуцирането на „А“ група

„Левски“ и „Литекс“ сътвориха изключителна продукция за феновете на стадион „Георги Аспарухов” в дербито между двата тима от 6-ия кръг на „А“ група. „Сините“ победиха в много зрелищен мач с 3:2 „оранжевите“ пред около 10 000 зрители. Този невероятен мач обаче се явява като неоспоримото доказателство, че отборите от „А“ група трябва да бъдат намалени от 16 на 12, а защо не и на 10. По този начин тези два стойностни съперника ще играят не по 2 пъти, а по 4 пъти помежду си в първенство. Именно от това ще спечели родният футболен запалянко, а качеството на продукта, наречен български шампионат, ще се повиши, ще има повече публика и засилен телевизионен интерес и естествено ще се увеличат и спонсорите.
Очевидно е, че в сегашния си формат нашата "А" група не отговаря на реалните възможности на българския футбол. Част от собствениците нямат финансови възможности да издържат елитен тим, липсват качествени бази, няма модерни стадиони, да не говорим за публика - на голяма част от мачовете, които са предварително ясни. Отбори като „Светкавица“ (Търговище), „Ботев“ (Враца), „Калиакра“ (Каварна) не повишават с нищо качеството на шампионата и се явяват един вид абсолютни фигуранти, които играят все едно са на аматьорския турнир „Каменица“. А едва ли българският футбол ще се развива с мачове като „Литекс“ - „Светкавица“ 6:0 или пък „Монтана“ - ЦСКА 0:5.
Затова колкото и да е силна съпротивата на отборите от средата и долната част на класирането, БФС трябва да си каже тежката дума. Ако футболният съюз обаче за сетен път не вземе адекватно решение, ще чакаме един ден „А“ група сама да се редуцира, след като част от отборите не покрият финансовите изисквания на УЕФА.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване