09/19/11 19:37
(http://www.klassa.bg/)

Жените имат своето място в бизнеса

Значението на основаните от жени компании за глобалния икономически растеж постепенно бива признато от правителствата по цял свят. На 5 октомври в Брюксел ще се състои поредната конференция от проекта „Европейски интегриран бизнес растеж за компании, собственост на жени“, финансирана от Европейската комисия чрез Програма „Леонардо да Винчи – пренос на иновации“.
В проекта, подкрепен от британската WBDA (насочена към жените агенция за бизнес развитие), участват шест членки на ЕС (Великобритания, Италия, Белгия, Полша и България) и седем организации, като целта е запознаването на жените с иновативни и успешни подходи и инструменти за разработване и основаване на собствен бизнес.
Във Великобритания WBDA има уникална програма за подпомагане на този тип фирми, особено такива с потенциал за растеж. Партньорите в проекта са Италианската търговска камара в България, Полската търговска камара, представителната организация на общността на Западен Мидландс в Белгия и търговската камара на италианската провинция Биела. Те работиха 24 месеца по усвояването на методологиите и опита при създаването и устойчивото развитие на фирми от жени, както и върху практическото разпространение на тези знания.
Проектът предлага различни работни пакети за постигане на максимални оперативни резултати. Дейностите по първия работен пакет трябваше да идентифицират пропуските в насочените към жените програми за висок растеж във всяка участваща страна. С втория работен пакет беше извършена адаптация на три съществуващи програми на WBDA в сферата, заедно с превеждане, прехвърляне и приспособяване на моделите и материалите от курса в Италия, Полша и България.
Някои интересни данни изникнаха след проучването върху съответствията в съответната област, като например факта, че в сравнение с останалите страни от ЕС България показва високо равнище на придържане към принципа за равни възможности и равенство на половете на трудовия пазар. Изследването и анализът показват, че много жени в България играят важна роля в редица държавни и частни компании като директори или мениджъри. Дейностите по проекта откриха някои успешни бизнес дами като Анелия Гюзелева, собственик на две фирми за опаковане, и Стела Иванова, мениджър в компания, произвеждаща висококачествени бъчви за вино. И двете ръководят успешно малък, но много активен бизнес на вътрешния и международния пазар.
С дейностите по третия работен пакет в България бяха обучени осем бизнес дами, които получиха важно ноу-хау за основаването и развиването на собствен бизнес чрез програма, създадена от жени за жени. В много страни от ЕС бизнес дамите се сблъскват с пречки, често пъти доста различни от тези, с които се срещат мъжете. Сред тях са и проблемите с намирането на финансиране (несериозно отношение на банкерите към тях, неувереност, липса на информация и изолиране от бизнес мрежи). Да не забравяме ограниченията, наложени ни от отговорностите и социалните нагласи. Проектът, със своята програма и дейности, адресира тези проблеми и помогна на няколко български бизнес дами да преодолеят множеството трудности, пред които се изправят при основаването и разработването на собствен бизнес.
Основното равнище на реални иновации по проекта бе реализирано в България – разпространяването на нов тип подход и оперативни инструменти за подкрепа на иновативното и стабилното развитие на предприемачите от женски пол, за да бъде преодолян сегашният подход към ролята на жените при създаването на бизнес и заетост. Участието на българския партньор, като единствен представител на новите членки на ЕС, бе особено интересно и представляваше важен опит при въвеждането на европейския възглед за подпомагането на бизнес дамите в международния контекст.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване