09/19/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Кандидатурата на палестинците има обществена подкрепа по света

Глобално проучване на Би Би Си показва, че 49% от хората подкрепят палестинската кандидатура в ООН, а 21% смятат, че правителствата трябва да я отхвърлят. Допитването, в което са участвали 20 466 души от 16 страни, показва, че най-силна е подкрепата за палестинската държава в Египет – 90%, Турция – 60%, и Китай – 56%, а несъгласието с предложението е най-голямо в САЩ – 36%.
Страните донори в неделя подчертаха готовността на Палестинската автономия да стане независима държава на базата на новите доклади от Световната банка, МВФ и ООН, съобщи „Фокс нюз“. На срещата присъстваха палестинският премиер Салам Фаяд и израелският зам. външен министър Дани Аялон. След замразяването на директните преговори миналия септември това е единственият форум, на който двете страни поддържат официални контакти, припомня АФП. Външният министър на Норвегия Йонас Гар Стьоре, който председателства групата на донорите, обяви, че страната му ще подкрепи кандидатурата на палестинците в ООН и че Норвегия е готова да признае независима палестинска държава.
Палестинският президент Махмуд Абас обеща, че ще поиска пълноправно членство в ООН от Съвета за сигурност въпреки несъгласието на Израел и САЩ, според които само директни преговори могат да сложат край на конфликта. Абас обаче предрече „много трудни времена“ за неговия народ след внасянето на палестинската кандидатура.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване