09/19/11 17:04
(http://www.klassa.bg/)

Коалицията на Меркел загуби в Берлин

Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел понесе тежка загуба на регионалните избори в Берлин в неделя, предаде Би Би Си. Изборите спечели Социалдемократическата партия с 29% от гласовете, а Християндемократическият съюз на Меркел бе подкрепен от 24%. Партията на Зелените събра подкрепа от 18%, Лявата партия спечели 12%, следвана от Партията на пиратите с 9%, която за първи път ще има свои представители в регионален парламент. Най-голямо поражение претърпяха „Свободните демократи“, които са коалиционен партньор на Меркел, те получиха едва 2% от гласовете и няма да имат представител в местния парламент. Кандидатът на социалдемократите Клаус Воверайт, който управлява германската столица от десет години, спечели още един петгодишен мандат.
Очаква се социалдемократите да се коалират с Лявата партия или със Зелените.
Акцент в изборите се превърнаха най-тежките проблеми на столицата – ширещата се сред младите хора безработица, огромният дефицит на града и високите цени на жилищата.
Пиратската партия спечели младите избиратели, защото обеща реформи в авторското право, безплатна Wi-Fi връзка с интернет и повече лична свобода в мрежата.
В Берлин бяха последните регионални избори. Коалицията на Меркел загуби в шест от седем провинции, като запази управлението единствено в Саксония Анхалт.
Загубата на изборите в Берлин е тежък удар за управляващите, защото липсата на подкрепа сред избирателите може да доведе до още по-критична позиция към еврото. Миналата седмица лидери на влиятелни партии се обявиха срещу германската помощ за закъсали правителства на страни от еврозоната. Конституционният съдия Петер Михаел Хубер предложи плановете на Меркел за централизирано икономическо управление в еврозоната да бъдат поставени за гласуване на референдум в Германия. Допитване сочи, че 82% от германците смятат, че правителството не се справя успешно с кризата в еврозоната.
Кметът Воверайт заяви, че резултатите от изборите са ясен знак, че “тези дилетанти ” в правителството не могат да предложат никаква стабилност, затова то трябва да подаде оставка.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване