09/19/11 19:04
(http://www.klassa.bg/)

ПИБ се готви да емитира дълг за 2 млрд. лв.

Първа инвестиционна банка ще може да издаде облигации в размер до 2 млрд. лв. Това ще стане възможно с промени в устава на банката, които са записани като основна точка в уведомление, публикувано чрез БФБ-София, за общо събрание на акционерите за 24 октомври. Ръководството ще емитира дълговите финансови инструменти за период от 5 години. На въпрос на „Класа“, какво е наложило подобна емисия облигации и за какво ще бъдат използвани средствата, от ПИБ отговориха, че това не е ново решение, а удължаване на срока на съществуващо решение.
Освен това в дневния ред на събранието са включени и промени в надзора на банката. Досегашните членове Тодор Брешков, Неделчо Неделчев и Калоян Нинов ще бъдат освободени от задължения на 24 януари 2012 г. На тяхно място в Надзорния съвет се предлага да влязат Евгени Луканов, Йордан Скорчев и Мая Георгиева. От финансовата институция посочиха като причина, че в началото на следващата година изтича мандатът на досегашните членове на НС. На общото събрание акционерите ще гласуват и по колко да получават членовете на Управителния и Надзорния съвет на банката.
Според неконсолидирания отчет на трезора за първите шест месеца на годината печалбата му е нараснала с 35% на годишна база до 20 млн. лв. Доброто представяне се дължи основно на увеличението на нетния доход от такси и комисиони със 7,09 млн. лв. и на нетния лихвен доход с 21,5 млн. лева. При последното общо събрание акционерите във финансовата институция решиха да не се изплащат дивиденти и да не се извършват други отчисления от печалбата за 2011 г. Както стана известно, ПИБ изцяло финансира сделката по покупката на фалиралия комбинат „Кремиковци“, осигурявайки сумата от 316 млн. лв. Тя бе определена за най-добра банка у нас на Euromoney и получи приза за пазарен дял в класацията за годишни банкови награди "Банка на годината“ за 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване