09/20/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

51% от българите са песимисти за състоянието на държавата

51 на сто от българите са на мнение, че икономическото състояние на страната върви надолу, а 42% смятат, че финансовото състояние на семейството им се влошава. Това показа проучване на „Алфа рисърч“, направено сред 1040 пълнолетни граждани между 8 и 15 септември т.г. Изследването сочи, че оценките за общото икономическо състояние на държавата и домакинствата продължават да бъдат силно негативни.
Кризата, влошените икономически показатели и песимистичните очаквания за близкото бъдеще са потенциални рискови фактори, които ще оказват влияние върху вота, коментират от „Алфа рисърч“.
Според анализа нарастващите страхове и лошата икономическа конюнктура както в национален, така и в световен мащаб, водят до силен обществен песимизъм. За разлика от първите години на кризата, когато е имало силни очаквания, че скоро ще се излезе от нея – 40% са мислели така, сега едва 18 на сто очакват подобрение на ситуацията, а 20% се надяват на подобрение на финансовото състояние на домакинствата.
Спад в очакванията е характерен за всички социални прослойки - както сред групите с ниски доходи, така и сред тези със средни и дори по-високи финансови възможности, анализират социолозите. През октомври миналата година проучването на „Алфа рисърч“ показа, че 32 на сто са оценили ситуацията в техните фирми като „влошаваща се“, а почти три четвърти от българите не са били оптимисти за край на кризата в обозримо бъдеще.
Икономическият песимизъм през тази година рефлектира силно и върху оценките за управлението на ГЕРБ, показват още данните. Около 30% смятат, че ГЕРБ по-скоро е оправдал очакванията на повечето хора. Сред симпатизантите на управляващите на това мнение са 75%. Сред привържениците на опозиционните политически сили, както и сред негласуващите доминира разочарованието.
Продължаващ спад на преките чуждестранни инвестиции, които през 2010 г. достигат до критично ниски нива.
Тези данни са до голяма степен отражение на измерените от НСИ и БНБ обективни данни за състоянието на българската икономика и направените от тях изводи. Един от изводите е, че има песимизъм относно икономическата среда сред основните сектори на икономиката - промишленост, търговия, услуги и строителство. Това, заедно със слабите очаквания за подобрение, значително повишава страховете на предприемачите и ограничава инвестиционните им намерения, коментират от „Алфа рисърч“.
Притесненията за влошаване на финансовото състояние на домакинствата се виждат и от темповете, с които се развива кредитирането и растат депозитите в банките. Апетитът за риск на фирмите и желанието им за нови проекти все още е слабо, докато спестовността бележи все по-високи темпове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване