09/20/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Александър Оскар: Евреи от сефарадски произход са прочули България

Агенция “Фокус”

Кметът на Толедо Емилиано Гарсия-Пахе открива в Софийската синагога световната среща “Еренсия”. Снимка: Булфото

Първата световна среща на лидерите на сефарадските еврейски общности „Еренсия” („Наследство”) се провежда в София и Пловдив от 19 до 21 септември. За срещата и за приноса на сефарадските евреи към българската история и култура разказва заместник-председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” Александър Оскар.

- Г-н Оскар, каква е целта на първата световна среща на лидерите на сефарадските еврейски общности?

- Това е първа световна среща на лидери на сефарадски еврейски общности, които идват от целия свят. Повече от петнадесет държави са представени. Първо е важно да уточним какво означава сефарадски еврейски общности. През 1492 година след едикта на Изабела и Фердинанд, според който всички поданици на кралството трябва да бъдат християни, евреите от Испания напускат страната. Една част от тях се заселват в Северна Африка, днешен Египет и Мароко, други евреи идват на Балканите. Това са т. нар. сефарадски евреи. Сефарад означава Испания или евреи, свързани с Испания. В продължение на 500 години тези евреи не прекъсват връзката си с Испания. Запазват своя език, който е испански с примеси на еврейски, и своята кулинарна традиция. Това е една богата култура и уникален исторически факт - как в продължение на повече от 500 години, след като евреите са излезли от Испания, те съхраняват тази култура. През XXI век ние имаме гости от Канада, Мексико, Бразилия, Аржентина, Венецуела, Португалия, Испания, Мароко, Израел и от всички балкански държави. Това е първа по рода си среща. Организатори са CASA SEFARAD – ISRAEL. Това всъщност е външното министерство на Испания. Организацията е създадена преди няколко години и основната й цел е да свързва сефарадските еврейски общности по света, така че да може да се съхрани тази уникална култура. Организацията на евреите в България „Шалом”, Централният израелтянски духовен съвет в България са съорганизатори на срещата, както и Испанското посолство в София, Институт „Сервантес” в София и фондация „Трите средиземноморски култури”. Тази фондация представлява мрежа от градове в Испания, които са свързани с общата си еврейска история. В конференцията участват четирима кмета от Испания, водени от президента на тази организация, кметът на Толедо. На 20 септември при посещението си в Пловдив той ще предложи на Общинския съвет да се побратимят Пловдив и Толедо.

- Каква е целта на срещата?

- Целите са да се видим, да се запознаем, да обменим опит и да видим как можем с оглед на непрекъснато променящия се свят, да съхраним тази култура и да я предадем на следващите поколения. Как да използваме тази култура, за да подпомогнем държавите, в които живеем. По-голямата част от евреите в България са със сефарадски произход. Тези евреи са допринесли изключително много за културно-социалния живот в България. Няма сфера в този живот, в която евреи да не са дали своя принос – музика, литература, изобразително изкуство, кино и др. Това са все евреи от сефарадски произход, които са прочули България с това, което са направили. Така че тази среща е една културна инициатива. Имахме удоволствието на 19 септември срещата да бъде официално открита от кмета на Столична община – Йорданка Фандъкова. Ние много ще се радваме и ще подкрепяме инициативата на Столична община, София да се превърне в културна столица на Европа през 2019 г.

- Как България спечели домакинството на срещата?

- Причините са две. На първо място българската еврейската общност има много добър имидж и репутация сред еврейските общности по света и в Испания. Организация „Шалом”, която представлява еврейската общност в България, е пример за съвременна неправителствена организация. На второ място - имиджът на София ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване