09/20/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Природният газ поскъпва от октомври с 8,6%

Природният газ да поскъпне от 1 октомври с 8,6%, предложиха вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в свой доклад. Ако предложението се приеме, то синьото гориво от следващия месец вече ще струва по 605,15 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Искането на държавната „Булгаргаз“ бе за близо 14-процентен скок в цената на горивото, но от ДКЕВР ограничиха поскъпването след уточняване на консумацията на гориво през зимата. Комисията няма да разреши на обществения доставчик да получи и недовзетия си приход за предишните тримесечия. Общата сума се изчислява в момента. От началото на януари, ако има ново увеличение на природния газ, върху него ще се отрази и този приход.
Поскъпването на синьото гориво ще се отрази и върху цената на парното. През юли природният газ поскъпна с 4,7% и заедно със сегашното увеличение скокът на парното се очаква да бъде над 5% средно за страната.
Икономическият министър Трайчо Трайков покани български фирми да инвестират в енергетиката на Грузия, където в момента се строят 15 малки ВЕЦ-а. Трайков участва в бизнес форум там заедно с делегация от 20 български мениджъри. Фирмите ни могат да инвестират и в строителството на хотелски комплекси, добави още той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване