09/20/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Изкачихме се до 28-o място в света по икономическа свобода

България се изкачи на 28-о място в света и на 13-о в ЕС по икономическа свобода, сочи последният доклад на канадския институт „Фрейзър“. В общата класация са попаднали 141 държави, представляващи 95% от световното население. Данните обхващат 42 показателя, но за 2009 г., тъй като тя е последната година, за която има налични официални цифри за всички страни.
През последните десет години икономическата свобода у нас се разпространява сравнително бързо. През 2000 г. България е била на 109-о място в света. Пет години след това, през 2005-а, класацията ни отрежда 59-а позиция, а през 2007 г. се нареждаме на 76-о място. През наблюдаваните години най-сериозен ръст бележим по отношение на „размер на правителството“ и „достъп до сигурни и стабилни пари“, което означава, че имаме по-малко държавни разходи, по-малко държавни компании, по-ниски данъци и стабилни пари, обясняват от Института за пазарна икономика (ИПИ), който представя у нас „Фрейзър“.
В началото на годината от друга фондация – Heritage, ни наредиха на 60-о място в подобна класация.
Подобрението в резултата на България се дължи главно на категорията „достъп до сигурни и стабилни пари“ и по-специално на индикаторите, обвързани с инфлацията, коментират от ИПИ. През 2009 г., когато кризата удари България най-тежко, инфлацията бе в рамките на 2-3%, докато в предходната година на все още бърз растеж надскочи 10%. Най-проблемната област остава „законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост“, като бележим спад през годините, а резултатите по индикаторите „безпристрастност на съдилищата“ и „независимост на съда“ са много ниски.
Данните от тазгодишния доклад сочат, че икономическата свобода търпи нов глобален спад, като средната световна оценка непрекъснато спада. Според експертите от ИПИ по-доброто класиране на България се дължи и на отстъпването на икономическата свобода в други страни, където в отговор на кризата бяха предприети мерки, довели до повече държавни разходи и правителствена намеса в икономиката. В резултат се наблюдава отстъпление във водещите икономики, както и някои подобрения при най-несвободните.
Първенците обаче са „обичайните заподозрени“ - Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. В Топ 10 няма нито една държава от Европа с изключение на Швейцария. България е на 13-о място в ЕС, като след нас по икономическа свобода са Португалия, Италия, Гърция, Испания, Румъния, Латвия и др. Финансовите проблеми на Ирландия също я изстрелват назад в класирането - преди години страната бе в Топ 10, а сега е непосредствено преди България. САЩ продължават да отстъпват, като вече се нареждат на 10-о място с най-лошия си резултат, откакто докладът се изготвя. Зимбабве заема най-ниска позиция на икономическа свобода сред всички държави, включени в изследването.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване