09/20/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Осъдиха Йордан Лечков условно

Три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок постанови вчера състав на Окръжния съд в Ямбол за сливенския кмет Йордан Лечков. Бившият именит футболист трябва да плати и 671 368 лв. вреди на община Сливен, лихви върху сумата, както и държавна такса и разноските по делото. Наказанието беше наложено, след като съдът призна подсъдимия за виновен в нарушаване на служебните задължения по Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост. Присъдата подлежи на обжалване в Апелативния съд в Бургас.
Делото се гледа от съда в Ямбол, след като всички съдии в Сливен си подадоха отвод. Според обвинението през периода от август 2008 до февруари 2010 година Йордан Лечков в качеството си на кмет е предоставил под наем бившия зенитен полк и други по-малки поделения, които сега са собственост на кметството, без да направи публичен търг или оповестен конкурс. С тези си действия местният управник ощетил хазната на община Сливен с 670 000 лева.
След произнасяне на присъдата Йордан Лечков заяви пред медиите, че не е очаквал подобно решение на съда и ще го обжалва. Според него никъде не било доказано, че е издал документ, който да подкрепи тезата на обвинението. По думите на кмета на Сливен наложеното му наказание е политически акт. Той изрази и убедеността си, че на следваща съдебна инстанция ще бъде оневинен.
Съдът в Ямбол произнесе осъдителната присъда на бившия футболист броени дни след като стана известно, че осемте строителни проекта на община Сливен на стойност 60 млн. лева, които се изпълняват по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда", са спрени по настояване на Брюксел. Както се разбра, договорите за тяхното изпълнение са сключвани чрез рамково споразумение, т.е. избраните фирми са изпълнявали всички проекти, без за тях да се обявява отделна обществена поръчка.
„Нека изчакаме решението на по-горни съдебни инстанции“, коментираха вчера от ПП ГЕРБ. От там допълниха, че не искат да се месят в работата на независимата съдебна власт. На предстоящите избори за местна изпълнителна власт Йордан Лечков ще се яви като независим кандидат за кмет на Сливен, подкрепен от ПП ГЕРБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване