09/20/11 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Провалът на Лотар Матеус е провал на БФС

Българският футболен съюз освободи от поста старши треньора на националния отбор на България - германския специалист Лотар Матеус, и сега ще му търси заместник. Новината за уволнението на бившия капитан на Германия идва една среща преди края на квалификационния цикъл за европейското първенство през следващата година в Полша и Украйна. Още един квалификационен цикъл, който е тотално провален, и още един голям футболен форум, на който България няма да участва. А трябваше Лотар Матеус да бъде промяната и да ни класира за шампионата на Стария континент. Поне такива бяха обещанията на президента на БФС Борислав Михайлов и неговите приближени.
Една година след назначението на Лотар Матеус обаче българският национален отбор се намира в тотална разруха. Катастрофата е страшна, а бъдещето пред представителния ни тим – тъмно и мрачно. Едва ли обаче единственият виновник за цялата тази ситуация е Лотар Матеус. А тези, които го доведоха тук, в България, няма ли да поемат поне малка част от вината? На тях няма ли да им бъде потърсена отговорност? Крайно несериозно беше президентът на БФС Борислав Михайлов да излиза и да казва, че се е разбрал с Матеус за продължение на договора, а устната договорка за Боби била със силата на договор. И това изказване дойде веднага след двубоя с Англия. Е, какво толкова се промени оттогава досега, една рутинна и очаквана загуба от Швейцария, та Матеус да бъде уволнен? Поне Михайлов да си беше замълчал, за да не става за смях.
След освобождаването на немския спец Николай Гигов и Йордан Лечков в един глас обявиха, че назначението на Матеус е било грешка. А кой го назначи, господа членове на Изпълкома на БФС? Да не би, ние – журналистите, или пък футболистите? Преди година всички вие във футболната централа гласувахте за него. Тогава Матеус не беше недоразумение, а „най-удачният вариант“. Изведнъж стана точно обратното. Сега, след като Матеус разби отбора на пух и прах, да говорите, че провалът е само негов, най-малкото е несериозно – провалът е и ваш!
И въпреки всичко нека да бъдем снизходителни към родния БФС. Каквото било – било. Всичко вече е минало. Сега трябва да гледат напред и нагоре и да се опитат да оправят цялата тази каша, която забъркаха. Как обаче ще стане това, едва ли и те знаят. За съжаление...
Толкова е елементарно - трябва много добре да се осъзнае, че с този начин на работа в Изпълкома такива ще бъдат и резултатите. Уви, каквото ни е футболното ръководство, такъв ни е и националният отбор. Тежко и горко на следващия селекционер - дали ще е Любо Пенев, Краси Балъков или Михаил Мадански, няма значение. Нека поне феновете да застанат зад него, а футболистите да го слушат и да изпълняват елементарните дисциплинарни и тактически правила. Не че така ще имаме отбор за чудо и приказ, но поне няма да се срамуваме от него. А за наистина стойностен национален тим ще трябват много промени на всички нива в родния футбол. Основното е, че българският футбол изостава, и е напълно логично това, което се случва. Трябва най-сетне да се започне от основите, от детско-юношеските школи и базите. Да се изправи пирамидата, а не да се държи обърната наопаки. И да се чакат плодовете от това действие, и то след години. За такива обаче май никой няма необходимите знания. А и желание...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване