09/22/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Азия не иска да помага на Еврозоната

Ройтерс

Бразилия трудно ще убеди странящи от рискове партньори от групата БРИК да се включат в спасяването на Европа без значение как ще бъде структурирана помощта.

Да се наливат пари в Международния валутен фонд (МВФ) вместо пряко да се купуват облигации на страните от еврозоната е допълнителна защита срещу дефолт. Индия, Китай и Русия обаче вече обещаха общо 70 милиарда долара за увеличаване на кредитоспособността на МВФ и може би няма да имат голямо желание да отпуснат още средства.

Представител на бразилското правителство заяви пред Ройтерс, че министърът на финансите Гиду Мантега ще предложи групата БРИК, обединяваща страни с бързо нарастваща икономика, да предостави финансиране от още милиарди долари на разположение на МВФ. Групата трябва да се срещне на 22 септември във Вашингтон преди шестмесечното заседание на МВФ.

С резерви от общо над 4 трилиона долара не е изненадващо, че Китай, Бразилия, Индия и Русия са избрани за ролята на потенциални спасители на Европа, ако дълговата криза критично се разрасне. Тези страни може и да имат финансовата възможност, но желанието им да поемат ролята е спорно.

“Ще бъде крайно трудно за служителите, управляващи чуждестранните активи на развиващите се страни, все още оценявани като сравнително бедни, да оправдаят излагането на риск на тези активи, ако Европа не успее да действа единно”, посочва Джулиън Джесъп, главен международен икономист на лондонската Capital Economics.

Дори ако Бразилия убеди всички държави от БРИК, то финансирането вероятно ще се равнява само на малка част от нуждите на МВФ, изчислени за най-лошия сценарий. Бразилският представител предполага, че страната може би ще бъде в състояние да предостави на Европа помощ от 10 милиарда долара.

Служителите на МВФ оценяват, че Фондът сега с лекота може да даде кредити за близо 390 милиарда долара, но на 9 септември Ройтерс съобщи, че може да се наложи организацията да заеме около 840 милиарда долара.

Не за първи път се налага Бразилия да се опитва да събере събратята си то БРИК около обща кауза. По-рано този месец призивът на Бразилия към големите страни с нововъзникваща пазарна икономика да купуват повече облигации бе посрещнат с равнодушие в Азия.

“Бразилия има традицията да излиза със запомнящи се призиви”, отбелязва Вей Яо, икономист на Societe Generale в Хонконг, допълвайки, че най-новото предложение на Бразилия може да не бъде особено практично за Китай от политическа гледна точка.

История на противоречия

Пекин има някои противоречия с МВФ най-вече заради оценките на Фонда за това дали юанът е значително подценен. Има и известни неясноти в организацията. Само преди два месеца Китай си осигури за първи път представител във висшето ръководство, въпреки че е икономиката му е втората по големина в света.

Всички страни от БРИК ожесточено се борят за по-силен глас в МВФ и по-голямо влияние, когато се вземат решения. Миналата година те спечелиха поне част от допълнителната сила, която искат. По ирония на съдбата обаче тъкмо Европа направи имаше възражения, а сега тя самата се нуждае от подкрепата на нововъзникващите пазарни икономики.

Голяма част от Азия продължава да бъде подозрителна спрямо МВФ и неговите съвети, лоша последица от Азиатската дългова криза през 90-те години, когато кредитите на МВФ бяха придружени с тежки условия. Това е първопричината, заради която много страни с нововъзникваща икономика трупат големи резерви - форма на самозастраховка, за да не се налага никога вече да разчитат на МВФ.

Десетилетие по-късно голяма част от тези нововъзникващи пазари установяват, че МВФ гледа към тях за допълнително финансиране. People’s Bank of China през 2009 година подписа споразумение да купи книжа на МВФ за 50 милиарда долара, мярка, която тогава Фондът приветства като решение, което ще бъде “от полза за всички”.  Покупката бе част ...

Публикувана на 09/22/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12717/aziya-ne-iska-da-pomaga-na-evrozonata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване