09/23/11 10:38
(http://e-vestnik.bg/)

Елица Тодорова: Ще разтърся света с барабаните “Космическо дърво”

Елица Тодорова. Снимка: личен архив

Елица Тодорова е родена 1977 г. във Варна. Там завършва музикално училище „Добри Христов“ със специалност ударни инструменти, а в Котел завършва музикално училище „Филип Кутев“ със специалност народно пеене, след което се дипломира в Държавна музикална академия “Панчо Владигеров” в София със специалност ударни инструменти.

Като малка Елица прекарва шест години в Африка. Баща й, майстор-готвач, а майка й – музикален педагог, работят в Сахара, Тунис и Либия. Певицата по-късно често ще свири с африкански музиканти и ще направи проект на име “Стихия” заедно с двама африканци от Буркина Фасо. Според нея българският фолклор, в автентичния му чист вид много добре си пасва с африканските ритми и песни. В емблематичната „Вода” има мотиви от шопския фолклор, съчетани именно с “африкански племенни ритми”, изпълнени от много ударни инструменти.

Сред инструментите, на които Елица свири, са тарамбука, комплект барабани, маракаси, клавеси, пендари, пастирски звънци, и непознати за повечето хора инструменти като прапорци, ластра, гуиро. Тя смесва смесва автентичен фолклор с джаз, дръм енд бейс, класическа и етно музика. Гласът й е отличаващ се, плътен и силен.

Двамата музиканти Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи години наред са участвали в множество международни и национални фестивали и конкурси и са познати на ценителите, но се прочуват чрез „Евровизия”, когато спечелват пето място през 2007 г. След любовната си раздяла със Стунджи Елица пази в тайна личния си живот и не обявява името на човека, който е до нея. Сред тазгодишните й международни участия е това през май 2011 г., където участва в Атина в най-голямото надсвирване за професионалисти - над 200 майстори на ударните инструменти от цял свят, където свири с Никос Толиатос.

- Вие сте много деен и зает с множество проекти музикант. Върху какво работите сега?

- Предстои ми представяне в световен мащаб на песента „Светлина” (премиерата ще е на 23 септември). Това е българо-американски проект с участието на израелеца Гал Сасон (б.а. астролог, преподаващ астрология, кабала и митология в Юдаисткия университет в Лос Анджелис; има български корени, смята се за фаворит на Мадона за астрологичните й вярвания;) и Стоян Янкулов. Песента е по моя музика и текст, аранжиментът е на Климент Дичев и Мирослав Иванов. Клипът е сниман като филмова продукция на три места - в Пещерата „Очите на Бога”(на 150 км от София в Подбалкана; на мястото са заснети кадри от „Време разделно”), филмово студио „Уфо” и зоологическата градина в София. Песента „Светлина” има мощен заряд, така както е и  песента „Вода” и вярвам, че ще има голям успех.  Впрочем интересът в Америка към нашият фолклор е много голям.

Новата песен на Елица – „Светлина”
- Прекарали сте детството си в Африка. Какви са спомените Ви?

- Живеех диво и свободно сред природата. Никога няма да забравя Африка. Там бяха първите ми опити с ударните инструменти върху кутии от сухо мляко.

- Майка ви също е била народна певица, вокален педагог и преподавател. От нея ли идва любовта към музиката, пеенето, свиренето на над десет музикални инструмента.  

- Да, майка ми ми даде любовта към музиката. Родителите ми са прекрасни хора, пълни с енергия и любов към фолклора. Възпитали са ме да обичам нашата музика и съм щастлива от това. Благословена съм с  такива родители. Бог ми е показал обичта си към мен най- напред чрез тях.

- С майка си сте събирали фолклорни песни. Пазим ли достатъчно народното си творчество?

- Да, имаме голямо количество автентичен материал с над 1000 прекрасни наши народни песни. Майка ми Павлинка Тодорова е много обичан преподавател по фолклор. Над 150  нейни ученика са лауреати на множество български ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване