09/25/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов не е доволен от действията на МВР в Катуница

Не съм доволен от действията на полицията в село Катуница, защото там ситуацията е изпусната. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов по повод сблъсъците там. Борисов заяви, че виновните за инцидента ще получат съответното наказание. До снощи бяха задържани 127 души за безредиците. Припомняме, че на 23 септември в пловдивското село Катуница имаше сблъсъци, които не стихнаха през цялата нощ. Поводът: 19-годишният Ангел Петров от български произход бе прегазен от микробус „Форд Транзит“, пълен с роми, и влачен повече от 10 метра. Убийството според местните жители е поръчано от Кирил Рашков, известен като Цар Киро, заради стара вражда. Тази теза беше потвърдена пред медиите и от роднини на ромския бос, който е осъждан многократно за незаконна дейност. Убийството на момчето предизвика сериозни протести. Саморазправата между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а в неделя сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков. Футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев” и „Локомотив” (Пловдив), които се присъединиха към жителите на Катуница, подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”, а полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите потушиха пожарите.

Другите жертви

Сблъсъците в Катуница взеха и втора жертва. 16-годишният Павел, който участвал в поход към махалата с именията на Цар Киро, почина в Шокова зала на Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. По пътя към именията на Кирил Рашков на момчето му прилошало. На Павел било присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха и двама местни и трима полицаи, прегазени от кола, управлявана от близък на Кирил Рашков, която се е врязала в хората. Вчера бе погребан Ангел, а днес е погребението на Павел. Над 5000 млади хора присъстваха на полагане на тленните останки на 19-годишния младеж в гробищата на Катуница. Около 500 рокери бяха вчера в селото, за да изразят съпричастие към близките на момчето. Стотици граждани се събраха на протестен митинг в Пловдив.

Кирил Рашков не бил член на ГЕРБ

Бойко Борисов отрече полицията да е покровителствала фамилията Рашкови. Премиерът отрече и появилите се информации, че Кирил Рашков е член на ГЕРБ. Запитан дали има политически чадър над фамилията Рашкови, премиерът каза, че ако има такъв, той ще „блесне” при образуваната проверка от прокуратурата. Според Борисов случаят в Катуница е криминален. „Призовавам всички партии да се държат сериозно и да не провокират политически коментари и действия, защото това би довело до допълнително напрежение”, заяви той.
„Получавам информация, че вече определени лидери на партии, предизборни щабове правят опити да яхнат протестите на хората. Политика на етническа основа не бива да се прави. Вярно е, че времето е изборно, но отговорните политици трябва да бъдат още по-внимателни сега. Въпроси и разсъждения от сорта чия страна трябва да се заема са несериозни в момента. МВР застава на страната на закона, без значение от това кой си е позволил да нарушава правовия ред в държавата, независимо от това дали са роми или българи”, коментира Борисов.
Междувременно главният прокурор Борис Велчев разпореди проверка на доходите на Кирил Рашков. Това е било едно от исканията на инициативния комитет за изселването на ромската фамилия Рашкови от пловдивското село Катуница. До снощи Цар Киро не беше разпитан, не бяха му повдигнати обвинения. Не може да бъде удовлетворено и желанието им фамилията на Рашков да бъде изселена.


23 преписки, 5-ма с осъдителни присъди

За започналите на 23 септември сблъсъци са разпитани 101 души от общо 127-те задържани, образувани са 28 преписки, съобщи вчера главният секретар на МВР Калин Георгиев. Георгиев обяви, че шофьорът, прегазил с форда си момчето, ще бъде преместен в пловдивската прокуратура и ще му бъдат повдигнати обвинения. 55-годишният мъж беше задържан при преминаване на границата ни с Турция, където беше избягал след инцидента от 23 септември. Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подчерта, че тепърва предстои най-трудната част - събирането на доказателства. Той призова медиите да съдействат, като предоставят свои записи от размириците.
Окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов съобщи, че са образувани 5 досъдебни производства. Първото е срещу задържания шофьор заради смъртта на Ангел Петров. Мъжът е арестуван за 72 часа, като обвинението е причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие, което е умишлено. За такова престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Второто досъдебно производство е срещу неизвестен извършител, то е за случая с прегазените трима полицаи, които бяха ранени, след като автомобил се вряза в събралите се хора. Другите три производства също са срещу неизвестен извършител. Те са за палежа на две от къщите на Цар Киро и на два от автомобилите му. От Асеновградския районен съд постановиха вчера осъдителни присъди на петима от общо 28-те задържани по Указа за борба с дребното хулиганство във връзка с размириците в с. Катуница. На четирима е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни „лишаване от свобода” в полицейски арест.



М Н Е Н И Я:

Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи: Много е важно да се предотвратят безредици на други места в страната

Много важно е да се предотврати избухването на други такива безредици в други части на страната. Реакцията на полицията беше бърза и навременна. Удовлетворен съм от факта, че беше задържан шофьорът на буса, прегазил момчето. Случаят в Катуница стана предвид факта, че се е насъбирало напрежение в продължение на дълго време, което е ескалирало вследствие инцидента. Ще бъдат взети всички необходими превантивни мерки, за да не се допускат повече инциденти и безредици. Няма политик, който да не следи ситуацията в Катуница. Колегите правят всичко необходимо за провеждане на процесуално-следствени действия и за събиране на доказателства по случая. Това, което е най-важно за полицията, е да не се допускат повече жертви, предвид ескалацията на ситуацията.


Български хелзинкски комитет: Ситуацията в Катуница прераства в етнически погром

Причините за конфликта в Катуница може да не са етнически, но ситуацията прераства в расистки погром. БХК призовава властите да реагират адекватно и да не позволяват случаят да се използва за нагнетяване на междуетническо напрежение.
БХК настоява полицията да разследва бързо и ефективно убийството в Катуница. В развитието на този инцидент обаче започваме все по-често да чуваме расистки и антиромски призиви, както и да наблюдаваме палежи с расистки мотиви. БХК настоява те също да бъдат цялостно и ефективно разследвани и виновните да бъдат привлечени под наказателна отговорност.


Ивайло Калфин, кандидат-президент: Полицията и правораздаването не работят

Събитията в село Катуница показват грозната реалност, в която живеят българите. Полицията и правораздавателните институции не работят, хората нямат защита, няма никаква политическа воля за налагане на законност и ред. Вместо това, гражданите се опитват да решават проблемите си чрез саморазправа.
Когато няма обществена справедливост, на нейно място идва личната правда. Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности, всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие, трябва да бъде бързо и справедливо наказан, но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят.
Убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито извършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване