09/25/11 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Българският ансамбъл e световен шампион

Българският ансамбъл в състав: Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова, е новият световен шампион по художествена гимнастика. Момичетата на Илиана Раева спечелиха златните медали в съчетанието на два обръча и три ленти на шампионата на планетата във Франция. По-малко от една година преди началото на олимпийските игри в Лондон българската художествена гимнастика отново е на върха благодарение на великолепното представяне на българките. Момичетата ни излязоха с последен стартов номер и получиха оценка от 27 400 точки, след като изиграха по перфектен начин съчетанието си. На второ място се нареди ансамбълът на Италия, а трети остана този на Израел. Рускините допуснаха груба грешка по време на изпълнението си и това ги лиши от медал в съчетанието на два обръча и три ленти.
„Много сме щастливи. Това е невероятно постижение за цяла България. Всеки българин трябва да се гордее с нас. Показахме на цял свят, че сме най-добрите. Хвърлихме много труд, но всичко си заслужаваше. Сега голямата цел пред нас е медал от олимпиадата в Лондон“, заяви веднага след спечелването на титлата старши треньорът на тима Илиана Раева.
Малко преди да излязат за последното си изпълнение на обръч и ленти, българките спечелиха бронзовите медали в съчетанието на пет топки. Ансамбълът ни в същия състав, който спечели златните медали, се представи страхотно на финала на топки и с оценка от 26 950 точки взе бронз от световното първенство във Франция. Победител стана Русия, а на второ място завършиха италианките.
В събота пък момичетата на Илиана Раева сътвориха истински подвиг, след като спечелиха бронзов медал в многобоя на световното първенство в Монпелие. С това свое страхотно постижение ансамбълът ни завоюва и квота за олимпиадата догодина. Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова успяха да изиграят двете си композиции чисто и да впечатлят журито и публиката във Франция. Българските грации изпълниха отлично и двете си съчетания и получиха оценки 26.800 точки за 5 топки и 27.325 точки за 2 обръча и 3 ленти. Така България със сбор от 54.125 зае третото място след грациите на Италия и Русия.
Също в събота България спечели още една олимпийска квота чрез Силвия Митева, която се класира седма в многобоя, спечели бронзовите медали на бухалки и лента, а на обръч и топка остана четвърта. Това беше най-успешното световно първенство за България в последните години със спечелените пет медала - един златен и четири бронзови на ансамбъла и на Силвия Митева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване