09/25/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Два песимистични сценария за президентските избори

Сценарий номер 1. Министерство на президентските работи

Аспарух Панов

Кампанията за президентските избори е вече официално открита. И какво от това? Ще се промени ли нещо при новия президент? За теб, за мен, за вас, за нас, за България? И в каква посока? На ляво или на дясно? Напред или назад? Нагоре или надолу? На изток или на запад? И доколко „нови” и „различни” ще бъде новият президент и неговият екип? Въпросите са много, почти всички са риторични, но важното е да не губим чувството си за хумор. Нека да облечем новите си дрехи и да отидем да гласуваме. А за кого, за Бате Бойко, разбира се, както и да се казва кандидатът, изписан върху различните бюлетини…

Шегата настрана, но ако се сбъднат прогнозите на социолозите, ни очакват много изненади и всичките неприятни. Ако Росен Плевнелиев спечели изборите, това ще означава на политически език само едно, че с нашите гласове премиерът просто е „закрил” президентската институция и е извършил „структурни и персонални промени” в своето правителство. Създал е едно ново министерство на президентските работи и е пренасочил там досегашния си министър на регионалното развитие. И толкоз. Губеща ще бъде само вицето, г-жа Маргарита Попова, която от министър на правосъдието ще стане зам. министър на президентските работи. Губещи сме и всички ние, разбира се, статистите от масовката на политическия театър. Какъв независим президент, какво гражданско общество, какви пет лева….

И ако си представим само за миг как премиерът печели и местните избори в София, и в почти всички областни центрове, оттук нататък не ни мърдат 45 успешни години под управлението на ГЕРБ… Дали всичките в ЕС, много се съмнявам, но всичките - с Бойко, най-малкото с неговия борчески дух и паметник в центъра на Банкя… Надявам се да ми простите може би дразнещата ирония, но нещата наистина са много сериозни. И тук не става дума за това, че Плевнелиев е симпатяга и си говори с Ангела Меркел на немски, а за ликвидирането на политическия плурализъм в България за дълго време напред.

Очакват ни много години на еднолично еднопартийно управление с пълна доминация на изпълнителната власт. Управление, в което премиерът открито и демонстративно презира институциите и игнорира разделението на властите. Управление, в което личностите са нищо, а култът към личността на премиера е всичко.

Сценарий номер 2. Гоце ни го забива за трети път

Представете си, че ГЕРБ все пак загуби тези избори. И това може да се случи, дори и когато Цветанов е шеф на предизборния щаб. А може би и точно заради това. Каква е алтернативата тогава, ако следваме прогнозите на социолозите и БСП спечели президентските избори? Може би Касабов или майор Деянов? Нито единият, нито другият, даже не е и скучният до болка Ивайло Калфин.

„Алтернативата” е техният ментор, човекът-президент или по-точно президентът-човек, когото народът нарича галено и с любов „Гоце”. Евентуалната победа на БСП би означавала реално точно това – трети мандат за социалния президент с голямата проруска душа и още по-голямото досие в ДС. Тази пиеса вече сме я гледали и то не някъде другаде, а в Кремъл. И неслучайно в цялата игра е включен и Стефан Данаилов. Големият артист ще ни помогне всичко да изглежда толкова естествено и демократично…

Представете си само колко хора ще се радват, ако се реализира подобен сценарий – от червените бабички  до червените барони, от издателите на руския вестник «Комерсант» до последния български посланик, агент на ДС… И тук идва най-мъчителният въпрос, къде и колко са принципните разлики между двата сценария? Лично аз не мога да открия нито една.

И при двата варианта нищо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване