09/25/11 19:24
(http://radiomilena.com/)

Продължава напрежението в Катуница, полицията засили присъствие около ромски квартал

 Продължава напрежението в Катуница. Жителите на селото провеждат мирен протест. Хората стоят кротко със запалена свещ в ръка пред изгорелите къщи на ромския бос Кирил Рашков. Жандармерията е в кордон и охранява обществения ред. Заградени са подходите към улицата, която води до други къщи на Кирил Рашков, които са невредими. Хората гадаят дали Рашков е там или е преместен. Голяма група от протестиращите разговаря с комисар Константин Баков – зам.-директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив. С него е и комисар Тодор Гребенаров – началник на „Охранителна полиция”. Те се опитват да убедят хората, че не охраняват ромския клан, а са тук, за да предотвратят сблъсъци и още неприятни инциденти. Хората възнамеряват да останат поне още час. Всички са местни жители на селото.
Засилено полицейско присъствие има около ромски квартали в Пловдив и София.
Около 50 служители на полицията и жандармерията охраняваха района на джамията в Пловдив. Засилени мерки за сигурност има в целия град и в Аджисан махала в Пловдив.
13 души във Варна бяха задържани за участие в сблъсък с роми. Прокуратурата е образувала две досъдебни производства. Едното за неразрешен от общината протест на около 50 души, мотивиран от инцидента в Катуница. Второто е за спонтанно нападение над няколко роми, прие което леко е пострадал един от тях. Той е без опасност за живота.
Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение на 55-годишния шофьор на микробуса, убил 19-годишния Ангел Петров в Катуница.
С постановление на наблюдаващия прокурор 55-годишният мъж е задържан за 72 часа. Внесено е искане за налагане на най-строгата мярка „задържане под стража”.
Асеновградският районен съд постанови осъдителни присъди на петима от общо 28-задържани по Указа за борба с дребно хулиганство във връзка с размириците в с.Катуница. На четирима е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни „лишаване от свобода” в полицейски арест.
Стотици жители на Катуница се стекоха днес в гробищния парк, за да отдадат „последно сбогом“ на прегазения 19-годишен Ангел Петров.

Полицията е направила максималното, за да овладее ситуацията в Катуница. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Варна.
Цветанов заяви, че се е действало на база на ситуация и основното е било да няма пострадали.
По думите му – полицията е можело да реагира остро и това да доведе до повече жертви, но не се е стигнало дотам и са направили всичко възможно.
Цветанов добави, че е било много важно да не се допуска ескалация на насилието на етническа основа.
Министърът коментира още, че е благодарен на местните жители за диалога, който са провели с представителите на служителите на реда.
Направили сме необходимата организация, ромските лидери да са спокойни, че няма да има посегателства върху имоти, които по някакъв начин подпомагат изповядването на тяхната религия, заяви вътрешният министър. В заключение той добави, че инцидентът в Катуница не би трябвало да се използва за политически цели.

В силистренската община Дулово премиерът Бойко Борисов заяви, че МВР не се е справило със ситуацията в Катуница. Той беше категоричен, че няма „полицейски чадър” над фамилията Рашкови, предаде БНР.
Първо, още вчера пратих главния секретар в Катуница и лично аз не съм доволен от действията на МВР. И сутринта на два пъти говорих с министър Цветанов. Но за мен и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията. Защото, да, Бог да ги прости момчетата, извършителят е задържан. Трябваше да се обясни, ще си получи затвор. Вие помните, когато на бул. „България” българи размазаха хората, надбягвайки се или, примерно, колко такива има. Никога не са се превръщали в етнически проблем. Но нямаше рокери, нямаше агитки тогава, нали? Така, че виновните – в затвора, каза премиерът, цитира Агенция Фокус.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване