09/25/11 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Сателитът на НАСА най-вероятно е паднал в Тихия океан

Американската космическа агенция НАСА до вчера все още не знаеше къде точно е паднал сателитът UARS, навлязъл в земната атмосфера в събота сутринта. 6-тонният апарат с размери на автобус е паднал на Земята между 3:23 и 5:09 часа по Гринуич в събота, но тъй като точният момент на навлизането му обратно в земната атмосфера не е известен, от НАСА не могат да уточнят и точно къде е паднал сателитът. Учените обаче смятат, че всички отломки от сателита са паднали в Тихия океан, далеч от населените райони. По-рано като възможни места, където вероятно са паднали отломки от сателита, се посочваха Канада, Африка и Австралия. Точното място, на което е паднал UARS, обаче може никога да не бъде открито.
Докато падаше към Земята, сателитът премина от източния бряг на Африка над Индийския океан, след което прелетя над Тихия океан, през Северна Канада и северната част на Атлантическия океан до Западна Африка. По-голяма част от траекторията на UARS е била над водата, но част от полета му е включвала Северна Канада и Западна Африка, уточни американската космическа агенция.
Около 11 часа след падането на сателита НАСА обяви, че няма данни отломки от него да са ударили сушата или някой да е открил части от съоръжението въпреки спекулациите в интернет, че отломки са паднали в Канада и на други места. От НАСА обявиха също, че не са получили информация отломки да са забелязани от самолети или кораби. Ако изчисленията на американската космическа агенция обаче са неточни и се отклоняват дори и само с пет минути, горящи парчета от сателита може да са паднали в северозападната част на Северна Америка, коментира АП. Възможно е и част от отломките да са се приземили в района между Портланд в американския щат Орегон и Саскатун в канадската провинция Саскачъуан. Повечето спекулации бяха свързани с непотвърдени данни и дори видеоматериали, показващи отломки от UARS над канадската провинция Алберта. Според говорителя на НАСА Стив Коул е възможно парчета от сателита да са паднали там.
От НАСА предвиждаха около 26 отломки от сателита да оцелеят при навлизането в атмосферата, като най-голямото парче се очакваше да бъде не по-тежко от 150 кг. 20-годишният сателит, който спря да събира данни за климата преди около шест години, беше най-големият обект, следен от НАСА при неконтролирано навлизане в земната атмосфера през последните три десетилетия. Приблизително веднъж годишно обаче обект с подобни размери се връща контролирано на Земята. От началото на космическата ера преди повече от 50 години няма данни за пострадали хора при падащи космически боклуци или отломки.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване