09/25/11 15:08
(http://radiomilena.com/)

Сините към ЦИК: Спазвайте абсурдните си решения – свалете пътните табели с „Бургас”

  Всички табели, на които пише „Бургас”, да бъдат премахнати възможно най-бързо от пътищата в цялата страна, както и от влаковете, защото са незаконна предизборна агитация. За това настояват партиите от  „Синята коалиция” и ОДС в Бургас в жалба, изпратена днес до Централната избирателна комисия (ЦИК). Мотивът на сините е решение на ЦИК от 31 август т.г., в което е постановено, че името на града е наименование на политическа партия и единствено тя има право да го използва за участие в изборите за общински съветници и кметове.
„Тъй като решението на ЦИК е окончателно и не подлежи на обжалване, сме длъжни да приемем нейното тълкуване. След като само тази партия има право да ползва името на града, значи табелите са нейна предизборна агитация. Това означава, че в цялата страна се извършва драстично нарушение на Изборния кодекс. Предизборните материали не съдържат постановените в закона реквизити и трябва да бъдат свалени веднага”, обясни Стефан Цинцарски, кандидат за общински съветник от „Синята коалиция” в Бургас.
В чл. 130, чл. 133 ал.2, чл. 134 ал.1, ал.2, ал.3 и ал.4 от Изборния кодекс се казва, че агитацията се води на български език, всеки материал трябва да носи името на издателя си и надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Пътните табели с наименованието на партия „Бургас” нямат нито един от тези надписи и са поставени на неразрешени от кметовете места. Има и табели, изписани на латиница, което също е нарушение на закона. Според Изборния кодекс, ако нарушението се извършва на територията на повече от една община, табелите трябва да бъдат свалени от съответните областни управители след разпоредба на ЦИК.
„Синята коалиция” е преброила над 33 табели с името „Бургас” само по пътя от Бургас до София. В това число влизат големи метални табели с изписано наименованието на партия „Бургас” на бял фон на входа на всички пътни артерии на град Бургас, зелени табели на магистрала „Тракия” и сини указателни табели на територията на общините Карнобат, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пазарджик, Ихтиман, София и т.н.
„Настояваме ЦИК незабавно да разпореди на съответните областни управители да премахнат незаконната агитация”, твърдят в жалбата си сините.
Абсурдността на решенията на ЦИК се подсилва и от факта, че в Бургас правото да ползва името на града е дадено само на една партия, а в Плевен всеки може да включи името на кмета на СДС Найден Зеленогорски в каквато си иска местна коалиция.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване