09/26/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Второто пришествие на Владимир Вечний

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

“Владимир Вечний” – това е заглавието на редакционната статия на “Уолстрийт джърнъл”. По-нататък той пише, че курсът на САЩ към “презареждане”, който е трябвало да укрепи позициите на Медведев, по никакъв начин не е повлиял на завоя на Русия в антидемократична посока. Симптоматично и донякъде неочаквано е, че кандидатурата на Путин бе обявена сега, а не след парламентарните избори. Очевидно той е решил, че е необходимо отново да потвърди пълната си власт над болярите и да сложи край на неопределеността, пише вестникът.

Кремъл официално потвърди, че мечтите за демокрация в Русия са се изпарили, изчезна и надеждата, че Медведев е потенциален независим реформатор, отбелязва вестникът. На конгреса на партията “Единна Русия”, по време на който бе обявена предстоящата рокада във властта, сегашният президент Медведев изглеждаше жалък и дори не обясни защо 46-годишен действащ чиновник, здрав, незабъркан в скандали, с прилична биография и ясен план за действие отказва да се кандидатира.

“Владимир се завръща”, съобщава в заглавието си британският “Таймс”, добавяйки, че Путин може да запази властта до 2024-та, когато ще бъде на 70 години. “Нищо друго не би могло да свидетелства по-очевидно за неуспеха на демокрацията в постсъветска Русия. Путинизъм – това е новият сталинизъм”, пише вестникът.

Путин каза, че договореността за президентската кандидатура е била постигната още преди няколко години. С това той подчерта собствения си “цинизъм, презрение към демокрацията и апетит към безсрамие”, пише “Таймс” и отбелязва, че в сравнение с него “Силвио Берлускони изглежда кокетливо-уклончив”. Освен това изявлението на Путин потвърждава, че последните четири години са били само “спектакъл, призван да заблуди света и да превърне “презареждането” (термин, обозначаващ съживяването на отношенията между САЩ и Русия след идването на президента Обама – бел. ред.) във фарс”.

Според изданието мнозинството от руснаците на са против “монополизирането на властта от Путин”. Но, “за разлика от руските избиратели, на чуждестранните инвеститори ще им трябват по-убедителни гаранции за това, че няма отново да бъдат излъгани”, пише “Таймс”.

“Руският корупционизъм” – така “Вашингтон пост” е озаглавил редакционния си коментар по темата. “Путин реши, че му се иска отново да стане президент, и ще стане – така е устроена съвременна Русия”, пише изданието и добавя, че това е добра новина за Медведев, комуто повече подхожда длъжността на “втори човек в страната”.

“Но това е лоша новина за Обама, който вложи много в отношенията с Медведев, надявайки се, че той ще стане истински лидер. Това е лоша новина за Грузия и Украйна. Но най-лоша е новината за руския народ, който ще се сблъска със съхраняване на корупцията и със застоя, може би до края на земния път на президента, ако Путин има намерение като Сталин да управлява пожизнено”, заключава изданието.

В много отношения Путин възроди съветската система, но съществува и ключова разлика – съветските чиновници нямаха банкови сметки в Швейцария, резиденции в Лондон и вили на Ривиерата, пише “Вашингтон пост”. По-нататък той отбелязва, че сега другите държави могат да изграждат отношенията си с Русия, изхождайки от нейното истинско лице.

Путин ще започне да взема решения, пресмятайки тяхната полезност за него самия и за неговата клика. Но ако в политическия си курс САЩ вземат предвид правата на човека, това може да повлияе на сметките на Путин. Пример за това е законопроектът на сенатора Кардин, пише вестникът. (Американския сенатор Бен Кардин предложи визови и финансови санкции срещу 60 руски служители, замесени в случая с руския адвокат Сергей Магнитски, подсъдим по скалъпени обвинения за данъчни измами и оставен да умре без медицинска помощ в следствения арест през 2009 г. – бел. ред.)

“Политическа система, която в такава голяма степен зависи от една ...

Публикувана на 09/26/11 21:45 http://e-vestnik.bg/12735/vtoroto-prishestvie-na-vladimir-vechniy/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване