09/26/11 19:23
(http://www.klassa.bg/)

Френските социалисти за пръв път от 50 години печелят мнозинство в Сената

Френската левица спечели абсолютно мнозинство в горната камара на парламента на непреките мажоритарни избори в неделя за първи път от повече от 50 г., съобщи в. “Гардиън”. Управляващата партия Съюз за народно движение на президента Никола Саркози призна поражението.
Политически анализатори коментираха, че управляващите са подценили изборите в неделя, когато бяха избрани половината от членовете на Сената. Според процедурата представители на 44 избирателни окръга трябваше да изберат 170 от 348 сенатори. Гласуваха около 72 000 души, от които 95% са депутати или общински съветници, останалите 5% са депутати от регионални съвети, съвети на департаменти и депутати от избирателни окръзи.
След преброяването на гласовете (без отвъдморските територии) стана ясно, че социалистите са получили най-малко 23 места, което им осигурява общо 175 сенатски мандати. Досега в горната камара заседаваха 343 сенатори, но от тази година броят им става 348, защото пет департамента получиха допълнително по едно място заради увеличаване на населението им. Другата промяна е, че досега мандатът на сенаторите бе 9 години, като една трета от Сената се обновяваше на всеки три години. Сега сенатският мандат е съкратен до 6 г. и ще бъде обновена половината от горната камара, а другата половина след четири години.
Изборите, макар наречени “селски”, защото гласуват предимно представители на селските райони, са с важни политически последствия, защото само след седем месеца предстои вот за президент, а напоследък левицата печели всички избори - общински и регионални.
Водещият кандидат за президент на левицата Франсоа Оланд заяви вчера, че победата в Сената ще се отрази положително на предизборната кампания.
Саркози няма да бъде първият държавен глава, който ръководи страната с мнозинство в Сената на опонентите си. Президентът социалист Франсоа Митеран бе принуден да работи част от мандата си с консервативния премиер Жак Ширак, който го наследи като президент.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване