09/27/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Договаряме икономическо сътрудничество с Южна Корея

За България и Република Корея (Южна Корея – б.р.) е важно да има практическо сътрудничество в областта на взаимноизгодните икономически отношения. До този извод стигнаха вчера премиерът Бойко Борисов и южнокорейският му колега Ким Хуанг-шик след официалната си среща „на четири очи“ в София.
Ким Хуанг-шик открои сред съвместните проекти, към които неговата страна има сериозен интерес, тези за развитието на ВЕИ, инфраструктурата, електронното правителство, земеделието и малките и средните предприятия.
„България е важна за Корея като член на НАТО и ЕС, и с позицията на център на Черноморския регион“, заяви корейският министър-председател. Той е поканил Бойко Борисов скоро да посети Сеул, където да доразвият отношенията между двете страни. България е много стабилна в икономиката и политиката и има потенциал в бъдеще, заяви още корейският гост.
Борисов и Ким Хуанг-шик подписаха вчера междуправителствено споразумение за взаимно признаване на шофьорските книжки в България и Корея. С тази стъпка двамата премиери се надяват да се засилят и улеснят движението на гражданите и бизнесът между двете страни.
На срещата с корейския гост е бил отчетен благоприятният данъчен и инвестиционен климат в България. Ускореното усвояване на еврофондове веднага предизвиква интерес към нашите инфраструктурни проекти, отбеляза премиерът Борисов. Българският министър-председател коментира усилията на страната ни за развитието на културния туризъм и напомни, че през октомври в ЕП ще бъде изложено тракийското златно съкровище.
Ким Хуанг-шик пък отбеляза, че макар и да е географски отдалечена от Корея, България е добре позната в родината му именно с богатото си културно наследство и с красивата си природа. Корейският премиер каза още, че се надява тракийското златно съкровище скоро да посети и Корея.
Бойко Борисов пък предизвика интереса на корейските журналисти с черния си колан по карате и с бойните си умения. Борисов каза, че корейският боен спорт таекуондо е навлязъл у нас през 80-те години, но е бил забранен за цивилни, а групата, в която той тренирал, била оформена като танцов състав.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване