09/27/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Нови пречиствателни станции ще обработват водата в София

Две нови пречиствателни станции ще обработват водата на столицата. Съоръженията бяха открити вчера от екоминистър Нона Караджова и заместник-кмета на София Мария Бояджийска, съобщи БТА. Те се намират край Мала църква и Пасарел, а изграждането им се финансира по програма ИСПА. Общата инвестиция за двете съоръжения е над 2,8 млн. евро. Изпълнител на проекта е „Консорциум Чисти води – 2009”.
Пречиствателната станция „Мала църква” пречиства по механичен път води от язовир „Бели Искър” и ще обслужва около 250 хил. жители на Столичната община, от кварталите Бистрица, Железница, Панчарево, Кокаляне, Плана и др. Чрез Рилския водопровод ще се осигури питейна вода за Самоков и други селища от общината.
Инвестицията във водния цикъл на София е 110 млн. лв., съобщи Караджова. Тя припомни, че е договорено удължаване на срока за усвояване на парите по програмата до края на 2011 г. Според Караджова водата от Рилския водопровод ще е една от най-чистите в Европа. Изцяло пречистване на питейната вода от язовир „Искър” ще се прави в Пасарел.


Само три оферти за укрепването на „Тракия“

Само три оферти са подадени за укрепване на почвите на лот 4 (Ямбол – Карнобат) от магистрала „Тракия“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Те са фирма „Конструктор инженеринг“ и сдруженията „АМТ – Пътища” и „Аксиона България”. Проектът предвижда избраният изпълнител да стабилизира терен с дължина 12 км.
Гърция инвестира 1 млрд. евро в строежа на нови пътища в граничните райони, съобщи Янис Магриотис, зам.-министър на инфраструктурата в Гърция, по време на първия гръцко-български бизнес форум в Кавала, предаде БНР. Основната част от парите ще бъдат вложени в подходи към България. Тази мярка е част от антикризисната програма на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване