09/27/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Отложиха делото срещу Божидар Нанев за ноември

Състав на Софийския градски съд за пореден път отложи вчера делото за безстопанственост срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев. Освен него, подсъдима е и бившата началничка на бюджетната дирекция в здравното министерство Димитринка Николова. Нейното отсъствие стана причина за отлагане на днешното заседание. Тя е в болничен от 4 септември до 24 октомври и е на лечение във Франция, обясни адвокатът й Трендафил Трендафилов. Защитникът допълни, че според становището на медиците лечението на клиентката му вероятно ще продължи и след този период, но вероятно в домашни условия. Божидар Нанев и Димитринка Николова са обвинени в допусната безстопанственост в особено големи размери. Според прокуратурата, чрез сключването на неизгодни сделки за доставка на 200 000 опаковки от антивирусния препарат "Тамифлу", подсъдимите са причинили вреди на бюджета в
размер на 2,5 милиона лева. Ако вината на двамата се докаже в съда, ги заплашват от 3 до 10 години затвор. Председателят на съдебния състав съдия Светла Букова отложи заседанието за 24 ноември, за да се даде възможност на Николова да се възстанови и да може да участва в процеса. Божидар Нанев е първият министър на здравеопазването в кабинета на ГЕРБ, който бе избран на 27 юли 2009 година. Няколко месеца по-късно той подаде оставка. На бившия здравен министър беше наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева. В началото на делото Божидар Нанев заяви, че е убеден, че с неговите действия са спасени стотици човешки животи. Здравното министерство обяви търга за лекарствените препарати, докато в страната се разгаряше истерия около епидемията от свински грип. Договорът обаче беше сключен, след като заболеваемостта намаля.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване