09/27/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Първанов свиква КСНС за недопускане на етническо напрежение

Президентът Георги Първанов свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в събота на 1 октомври. Това съобщиха вчера от прессекретариата на държавния глава. Темата ще бъде „Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо напрежение”. Доклади ще изнесат зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който в момента е и.д. министър, тъй като Цветан Цветанов е в отпуск заради предизборната кампания, и главният секретар на МВР Калин Георгиев. На заседанието е поканен и главният прокурор Борис Велчев.
Самият Велчев изпрати вчера указания до ръководителите на прокуратурите в страната всеки сигнал за насаждане на верска, расова или етническа омраза да бъде разследван незабавно. Главният прокурор иска от обвинителите да разпоредят на полицията, която охранява масови прояви, безкомпромисно да арестува всеки, извършил подобно деяние. "При наличие на достатъчно данни за извършени престъпления, компетентните прокуратури следва незабавно да започват разследване, а ако данните се нуждаят от допълване – да възлагат предварителни проверки в кратки срокове и във всички случаи да изискват резултатите от тях за преценка от прокурора", пише Велчев до подчинението си.
Указанията на главния прокурор са по повод възникналото обществено напрежение след безредиците в Катуница и смъртта на 19-годишния Ангел и 16-годишния Павел, която провокира масови протести на хиляди младежи в цялата страна. Част от демонстрациите в понеделник доведоха до сблъсъци с полицията, при които бяха задържани над 100 души.
Междувременно от СЕМ препоръчаха на медиите да избягват сензационност, да отчитат последствията, да имат сдържаност и човешка загриженост при отразяването на събитията, свързани с Катуница и последвалите протести.
„Етническият мир е единственото в България, което гарантира просперитета на държавата, всяко друго действие обрича страната на неуспех“, коментира и премиерът Бойко Борисов. По думите му само месец по-късно „народът ще бие с камъни” всеки, който му е причинил международна изолация. Според него, след като изборите минат, всичко това ще се забрави.
По повод свикването на консултативния съвет премиерът каза: „Не че е толкова нужен, той е необходим, за да може всеки да каже своята позиция“. Той благодари и че заседанието на КСНС е от 14 часа и е съобразено с отриването на Първи лот на магистрала „Струма“, което е от 12.30 часа.
Борисов съобщи още, че по информация от МВР, данъчните и прокуратурата, ще бъдат повдигнати обвинения на Кирил Рашков за това, „което проверките показват”, а след това ще заработи и Комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин.
Междувременно от НАП обявиха, че се извършват общо 18 проверки на физически лица и фирми, свързани с Кирил Рашков.
„Посещението на премиера и президента в село Катуница не даде ефекта, който трябваше – да успокои обществото, а последваха ексцесии“, обяви Михаил Миков, депутат от Коалиция за България и бивш вътрешен министър. Той попита как Младежката организация на БСП е намерила в интернет публикацията на внука на Кирил Рашков, съдържаща заплаха, а полицията не е могла. Заплахата гласяла: „Който ме мрази, от катастрофа да пукне”. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък обяви, че след събитията в Катуница вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да подаде оставка.
„Етническият компонент на това напрежение, което съществува, се вижда на много места в България, и то не от вчера или днес, а от 20 години. Не е удачно като държава и общество да крием главата си в пясъка и да не признаваме, че етнически конфликт, макар и слава Богу тлеещ, съществува непрекъснато“, коментира политологът Огнян Минчев. Социологът Антоний Гълъбов пък е убеден, че етническото напрежение се политизира.


Доведоха Кирил Рашков в София

Кирил Рашков е доведен в София, съобщи вчера БНТ. С полицейска охрана семейството на ромския бос е настанено на място, което засега полицията пази в тайна. Междувременно стана ясно, че започва вътрешна проверка на служители на НАП-Пловдив в данъчната служба във връзка с информацията, че Кирил Рашков не е плащал данъци. Дисциплинарното производство трябва да даде резултати до края на тази седмица.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване